Verkoper Mein Kampf niet strafbaar, maar verkoop blijft wel verboden

Cover nrc.next

De Amsterdamse galeriehouder die een aantal exemplaren van Mein Kampf verkocht, krijgt geen straf. De verkoop van het propagandaboek van Adolf Hitler is in principe strafbaar, maar een veroordeling zou indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald.

Het Openbaar Ministerie had een boete geëist van 1000 euro tegen Michiel van Eyck, die het antisemitische werk verkocht in zijn winkel aan het Amsterdamse Singel. De 52-jarige Van Eyck en zijn advocaat Gerard Spong vonden het verbod niet meer van deze tijd, aangezien het boek via internet met een klik op de knop vrij te verkrijgen is. Volgens het OM ging het niet om de inhoud, maar om het boek zelf als abject symbool.

Lees ook

Vandaag in nrc.next: Mein Kampf verkopen, is dat strafbaar? (€)

Europees recht

Het genootschap Federatief Joods Nederland deed vorig jaar aangifte tegen de galeriehouder wegens het verkopen van een boek dat aanzet tot haat en discriminatie. Dit mag volgens artikel 137e uit het Wetboek van Strafrecht niet.

Een veroordeling zou echter indruisen tegen het Europees recht, oordeelt de rechtbank. Artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens vereist namelijk dat een veroordeling die het uitingsrecht inperkt alleen kan als dit noodzakelijk is voor de bescherming van mensen tegen discriminatie, belediging en aanzetting tot haat wegens hun ras en/of godsdienst.

In Mein Kampf (in het Nederlands: Mijn strijd) somde Hitler zijn ideologie en politieke ideeën in moeilijk toegankelijke stijl op. Het is deels autobiografisch waarin hij beschrijft hoe hij tot zijn gedachten is gekomen. Belangrijke motieven in het boek zijn ‘het joodse gevaar’, zijn afkeer van het communisme en het recht van het Duitse volk op “Lebensraum” in het oosten.

Het vonnis betekent niet dat er geen omstandigheden denkbaar zijn waaronder de verspreiding van het boek strafbaar is.

Lees ook in nrc.next: Mein Kampf verkopen, is dat strafbaar? (€)