Firefox ruilt Google in voor Yahoo

(FILES) Picture taken on July 31, 2009 shows a screen displaying the logo of the open-source web browser Firefox in London, as the software edges towards it's billionth download within the next twenty four hours. The launch of the first version of Firefox on November 9, 2004 unhinged the market power of the Internet Explorer, on November 9, 2014 Firefox turns 10. AFP PHOTO / LEON NEAL
(FILES) Picture taken on July 31, 2009 shows a screen displaying the logo of the open-source web browser Firefox in London, as the software edges towards it's billionth download within the next twenty four hours. The launch of the first version of Firefox on November 9, 2004 unhinged the market power of the Internet Explorer, on November 9, 2014 Firefox turns 10. AFP PHOTO / LEON NEAL

Zes jaar lang zagen de 450 miljoen gebruikers van webbrowser Firefox meteen het Google-logo als ze iets wilden opzoeken op het web. Aan die samenwerking komt een eind. Vanaf volgende maand is Yahoo de standaard zoekmachine.

Dat lijkt niet zo’n belangrijke wisseling van de wacht – je kunt immers met een paar muisklikken van zoekmachine wisselen. Maar in de praktijk zijn veel internetters liever lui dan moe. De voorkeurspositie levert veel webverkeer op – Firefox ‘genereert’ 100 miljard zoekopdrachten per jaar – en dus meer mogelijkheden om advertenties te verkopen.

Google betaalde Firefox daarom 300 miljoen dollar per jaar om als ‘eerste’ zoekmachine geïnstalleerd te worden. Dat was meteen ook de belangrijkste inkomstenbron van Mozilla, de non-profitorganisatie die Firefox ontwikkelt.

Firefox verliest marktaandeel

Het contract tussen Google en Firefox houdt dit jaar op. Werd er drie jaar geleden, bij het eindigen van de eerste contractperiode, nog gevochten om Firefox’ gunsten, de verhouding tussen webbrowsers is in die tijd ingrijpend veranderd. Googles eigen browser, Chrome, domineert nu de markt, terwijl Firefox zijn marktaandeel zag krimpen.  Bovendien verhuist het webverkeer van pc naar mobiel –daar is het aandeel van Firefox klein.

Yahoo kan echter wel wat extra bezoek gebruiken. Google heeft in Europa een groter marktaandeel (meer dan 95 procent) dan in de Verenigde Staten, waar het ongeveer tweederde van de zoekopdrachten verwerkt. Microsofts Bing heeft in de VS 18 procent, Yahoo minder dan 10 procent van de opdrachten. Yahoo’s zoektechnologie draait overigens op die van Microsoft.

 

Rijke historie

Marissa Mayer (ex-Google), de topvrouw van Yahoo, noemde Firefox de belangrijkste partner sinds lange tijd en tekende een contract voor vijf jaar. Het is onduidelijk hoeveel Yahoo betaalt aan Firefox.

Firefox is een browser met een rijke historie. De oorsprong gaat terug tot de begindagen van internet, toen Netscape het eerste gebruiksvriendelijke programma was om webpagina’s te bekijken. Netscape ging ten onder in de strijd tegen Microsofts Internet Explorer en werd een gratis project met de naam Firefox. Internet Explorer domineerde jarenlang dankzij een voorkeurspositie als standaard browser in Windows.

    • Marc Hijink