Dit is een artikel uit het NRC-archief

Kranten

‘Europees Parlement wil dominantie Google breken - plan voor motie’

Foto EPA / Andrew Gombert

Het Europees Parlement lijkt de dominantie van zoekmachine Google te willen breken. De Britse krant Financial Times heeft een plan voor een motie ingezien die zou moeten zorgen voor een ‘loskoppeling van de zoekmachine en andere commerciële diensten’ van het bedrijf.

Twitter avatar marchijinkNRC marc hijink @nrc EU zou willen dat Google zoekmachine splitst van commerciële diensten. Zo’n breakup dreigde ooit voor Microsoft. http://t.co/By6YylgA3r

De motie zou op de steun kunnen rekenen van de twee belangrijkste politieke blokken in het Europese Parlement. Het plan voor de motie tekent volgens Financial Times hoe sterk vooral Duitse politici zich tegen Google hebben gekeerd.

Het Europees Parlement heeft overigens zelf geen middelen om bedrijven te dwingen op te splitsen. Maar het kan de druk op de Europese Commissie wel opvoeren met de motie.

De Commissie doet al zo’n vijf jaar onderzoek naar de dominantie van Google, dat zijn eigen diensten beter zou laten uitkomen in de resultaten van zijn zoekmachine. Dat zou tot verliezen leiden bij vergelijkbare diensten van concurrenten.

Google wilde volgens de Financial Times geen commentaar geven op het nieuws. De krant schrijft echter dat er wel degelijk berichten zijn dat de leiding van het bedrijf furieus is en dat zij slechts enkele dagen geleden het nieuws te weten kwam.

De motie moet begin volgende week klaar zijn. Er wordt dan naar verwachting donderdag over gestemd.