Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

Er komen duizenden studentenkamers bij

De komende vier jaar komen er 8.000 studenten- en 2.500 jongerenwoningen bij; 750 woningen meer dan tijdens de vorige bestuursperiode. Dat heeft het College besloten. Er is 4 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Van 80 procent van de nieuwe studentenwoningen moet de huurprijs onder de 500 euro liggen en van 60 procent onder de 340 euro. Bij de jongerenwoningen – vaker zelfstandig en meestal iets groter – gelden deze bedragen voor respectievelijk 60 procent en 10 procent van de woningen.

Vooral particuliere investeerders moeten de bouw realiseren, daarnaast nemen corporaties en samenwerkingen tussen beide een deel voor hun rekening. De gemeente stelt hiervoor locaties beschikbaar, zoals het gebied naast station Lelylaan in Nieuw-West en een studentencampus tegenover het AMC in Zuidoost.

Amsterdam, de stad met de meeste studenten van Nederland (108.000) heeft een structureel tekort van 9.000 studentenwoningen. En het aantal studenten neemt toe: volgens de Landelijke Studentenmonitor met 12.000 in 2022. Het College wil dat er vanaf 2018 5.000 woningen per jaar bijkomen; een deel daarvan moet gericht zijn op jonge mensen.

In Diemen-Zuid heeft minister Blok (Wonen, VVD) gisteren een studentencomplex geopend met 940 woningen.