Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Eenderde leraren: we worden regelmatig gepest

Een op de drie leraren in het basis- en middelbaar onderwijs wordt op het werk gepest. Bij een op de vijf leerkrachten zijn de pesters niet leerlingen maar ouders, collega’s of de schoolleiding. Dat meldt Trouw vandaag op basis van een enquête van CNV Onderwijs.

Jassen aan een kapstok op een basisschool.
Jassen aan een kapstok op een basisschool. Foto ANP/Lex van Lieshout

Eenderde van de leraren zegt dat leraren in het basis- en middelbaar onderwijs regelmatig gepest worden. Meestal worden leerkrachten gepest door leerlingen, maar bij een op de vijf leerkrachten zijn de pesters ouders, collega’s of de schoolleiding. Dat meldt Trouw vandaag op basis van een enquête van CNV Onderwijs.

Oudere docenten maar ook conciërges en bijvoorbeeld de overblijfjuf hebben relatief vaak te maken met scheldpartijen en dreigementen. Ouders intimideren leraren door ze haatmailtjes te sturen of de leerkracht thuis te bestoken met telefoontjes. Pesten door collega’s komt vooral voor in de vorm van roddelen, uitsluiting en het openlijk in twijfel trekken van de professionele integriteit.

Ondanks pesten toch veilig

CNV noemt de cijfers “schokkend”. Verreweg de meeste scholen hebben anti-pestprotocollen voor leerlingen. Van die scholen met anti-pestprotocollen heeft slechts 11 procent daarover afspraken vastgelegd voor leraren.

Vakbond CNV hield de enquête onder 4262 leraren, schoolleiders en onderwijsassistenten. De peiling is eerder gehouden, maar toen werd niet gevraagd naar pesten. De vragen gaan voornamelijk over het gezag van de leraar. De ondervraagden geven het gezag van de leraar een 7.

Ondanks de gemelde pesterijen, zeggen vrijwel alle ondervraagden (95 procent) dat ze zich veilig tot redelijk veilig voelen. Dat zou komen doordat ze zich meestal wel gesteund voelen door collega’s.