Dit is een artikel uit het NRC-archief

Een vrouw versier je niet, die grijp je

Met dure versiercursussen reizen datingcoaches de wereld over. Nadat een vrouw hun ‘seksistische’ werkwijze aan de kaak stelde, zijn ze niet overal meer welkom.

Stills uit YouTube-filmpjes van datingcoach Todd Valentine, die naar Nederland komt. Rechtsonder: Julien Blanc, om wie de ophef begon.
Stills uit YouTube-filmpjes van datingcoach Todd Valentine, die naar Nederland komt. Rechtsonder: Julien Blanc, om wie de ophef begon.

Meestal zijn het conferentiezaaltjes met kunstlicht waarin Julien Blanc (26) zijn toehoorders voor 1.600 euro per persoon leert hoe ze een vrouw zover krijgen dat zij smekend het bed met hen wil delen – dat belooft hij tenminste. Met zijn versiercursussen reist de Amerikaanse datingcoach al jaren de wereld over. Zijn publiek: twintigers en dertigers. Soms schrijven ze mee op een blocnote.

Deze maand ontstond wereldwijd ophef over de methodes van ‘pick-up artists’: professionals die mannen leren versieren. En nu een collega van Blanc volgende maand naar Nederland komt, is ook hier de discussie losgebarsten.

Die ontvlamde toen de Amerikaanse feminist Jennifer Li begin deze maand online de campagne #takedownjulienblanc begon. Ze stelt daarin aan de kaak hoe Blanc in één van zijn video’s vertelt hoe hij vrouwen in Japan ‘versiert’. Wandel gewoon door Tokio, zegt hij, grijp meisjes beet, roep zoiets als ‘Pikachu’ en „duw hun hoofd op je pik”. De boodschap: als blanke man kan je in Japan „doen wat je wilt”. In een filmpje met een verborgen camera laat hij zien hoe het moet.

Ook bedacht Blanc #ChokingGirlsA roundTheWorld. Op Twitter postte hij een foto van hemzelf met zijn vinger op de lippen (een shhh-gebaar) terwijl hij een geblurred meisje bij de keel pakt. En op Instagram plaatste hij een illustratie waarin hij tips geeft om met vrouwen om te gaan. ‘Pak haar geld af, kwets haar, dreig haar kinderen af te pakken.’ Veel van zijn filmpjes en foto’s zijn inmiddels van internet gehaald.

De toegang ontzegd

Door de campagne heeft Blanc zijn tour in Australië vroegtijdig moeten afbreken. De Australische minister van Immigratie trok op 6 november zijn visum in. Het gedrag van Blanc zou denigrerend zijn en aanzetten tot geweld tegen vrouwen. „Zijn waarden worden verafschuwd in dit land”, meldde The Guardian.

Ook werd Blanc deze week de toegang tot Groot-Brittannië geweigerd, waar hij in februari workshops zou geven. Dat kan omdat zijn bezoek niet zou bijdragen aan het „publieke belang” – eerder overkwam dat Geert Wilders. Volgens de Britse krant The Daily Telegraph is Blanc de eerste die het land niet in mag vanwege seksistisch gedrag. De Britse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Lynne Featherstone, zei de verantwoordelijkheid te hebben om geweld tegen meisjes en vrouwen tegen te gaan. „Ik ben uiterst bezorgd over de seksistische en uiterst weerzinwekkende uitspraken die Blanc maakt over vrouwen.”

Blanc werkt voor Real Social Dynamics (RSD), een bedrijf uit Los Angeles met zes professionele vrouwenversierders in dienst. In workshops, online-cursussen en bootcamps leren die mannen hoe ze vrouwen moeten versieren. RSD heeft niet op de ophef gereageerd.

Ook in Nederland heeft RSD optredens gepland: van 4 tot 6 december staat er een ‘bootcamp’ gepland in Amsterdam, al is daarover weinig bekend. Volgens Het Parool zal een andere RSD-coach Nederland bezoeken: Todd Valentine (25). Minder omstreden, al werkt Valentine ook volgens het idee dat een vrouw kan worden gemanipuleerd. Op de website van RSD zijn kaartjes van 1.600 euro te koop, er moet een voorschot van 400 euro worden betaald.

Zevenduizend handtekeningen

De aankondiging van Valentines komst leidde deze week tot een petitie tegen de komst in Nederland. De initiatiefnemer – Pauline uit Nederland, volgens de petitiesite – roept minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) en de Amsterdamse burgemeester Eberhard Van der Laan op om Todd Valentine te weren. Gisteren was de petitie bijna zevenduizend keer ondertekend.

De PvdA in Amsterdam gaat komende week raadsvragen stellen over de komst van Blancs collega. „We hebben net een nieuw initiatief tegen huiselijk geweld gelanceerd”, zegt een woordvoerder. „Dit soort cursussen, die in beginsel aanzetten tot geweld tegen vrouwen, zouden hier niet moeten plaatsvinden.” De PvdA hoopt dat burgemeester Van der Laan wil proberen de bijeenkomst van Todd Valentine tegen te houden.

Tip: schreeuw ‘hé jij daar, kom mee!’

Ook andere RSD-‘sterren’ hebben zo hun technieken. Coach Owen Cook, te vinden onder de alias ‘Tyler Durden’, legt in een YouTube-filmpje een „krachtige oefening’’ uit om mannen van hun angst af te helpen om vrouwen aan te spreken. Cook vertelt hoe je onbekende vrouwen moet vastpakken en naar je toe moet trekken, en hoe je dan ‘Hé jij daar, kom mee!’ moet schreeuwen.

Zijn kijkers adviseert hij de techniek te oefenen op een vrouw waar je je totaal niet tot aangetrokken voelt. Als je op die manier hebt geleerd om je emotie uit te zetten, kun je het op een aantrekkelijk meisje proberen. „Ik zeg niet dat je altijd op deze manier een vrouw moet benaderen, zie het als een oefening.”