Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

DWDD museum ‘verborgen’ kunst

Meer dan tien musea werden benaderd, allemaal zeiden ze in een mum van tijd ‘Ja'. Het idee van een pop-upmuseum van tv-programma De Wereld Draait Door sloeg meteen aan bij de Nederlandse musea. „We hebben er een paar moeten teleurstellen en zijn direct gestopt met bellen. Dit hadden we niet verwacht”, zegt hoofdredacteur Dieuwke Wynia.

Vanavond wordt het idee in de uitzending gelanceerd. Tien vaste gasten van DWDD mogen in de depots van musea met conservatoren op zoek naar kunst van ‘verborgen kunstenaars’. Ze krijgen ieder een zaal in het Allard Pierson Museum in Amsterdam, die ze zelf mogen inrichten met kunst uit het depot van één museum. Het pop-upmuseum zet het tienjarig jubileum van DWDD luister bij.

Het idee voor „een eigen museum” ontstond nadat Jasper Krabbé in DWDD enthousiast had verteld over zijn tentoonstelling in het Tropenmuseum, waarvoor hij in het depot tekeningen van een pater uit Nieuw-Guinea had gevonden. Wynia: „We vroegen ons af of we niet vaker iets konden doen met verborgen kunstenaars. Het Allard Pierson Museum was direct bereid zalen ter beschikking te stellen. Wynia: „Voor het idee van een pop-upmuseum wilden we niet een te gelikt, maar een beetje oud museum. Het lijkt ons mooi als je straks langs de Egyptische sarcofagen en Romeinse beelden naar onze tentoonstelling loopt.”

Het VSB Fonds en het Mondriaan Fonds (60.000 euro) dragen bij aan het initiatief. NRC Handelsblad zal een pop-upkrant maken als catalogus bij de tentoonstelling die op 29 januari opent en duurt tot en met 25 mei.