Dit is een artikel uit het NRC-archief

Duurder huis, minder lenen

De huizenprijzen stijgen, maar kopers mogen minder lenen na 1 januari 2015.

Het slechte nieuws van VVD-minister Stef Blok (Wonen) bleef dagenlang onopgemerkt, maar voor wie overweegt binnenkort een huis te kopen, is het zeer relevant. Huishoudens mogen vanaf 1 januari 2015 minder lenen voor de koop van een huis. En dat terwijl de huizenprijzen in oktober volgens het CBS voor de zesde keer op rij stegen ten opzichte van dezelfde maand in 2013.

Het gaat om de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen, ten opzichte van je inkomen. Het Nibud berekent jaarlijks welk gedeelte van hun inkomens huishoudens maximaal veilig kunnen besteden aan hun hypotheeklasten. Dat hangt af van bijvoorbeeld de hypotheekrente en de koopkracht.

Voor de brutojaarinkomens tot 30.000 euro rekent het Nibud voortaan kostenposten en risico’s mee, die voorheen buiten beschouwing werden gelaten. Het gaat onder meer om de kosten voor kinderen of vanwege een chronische ziekte. Bij het toptarief spelen weer andere factoren mee, zoals de algemene heffingskorting (die omlaag gaat) en de hypotheekrenteaftrek (die ook daalt).

Zo kan het zijn dat wie vandaag een hypotheek aanvraagt, een stuk meer kan krijgen dan iemand die over zes weken bij de bank aanklopt. Vooral de laagste inkomens zullen dit merken. Een alleenstaande die 25.000 euro bruto verdient, kan dit jaar nog maximaal 115.000 euro lenen. Vanaf 1 januari is dit ruim een vijfde minder: 90.000 euro.

Blok volgt de adviezen van het Nibud. De banken moeten zich er in principe aan houden, maar als je kunt aantonen dat je de uitgaven die het Nibud hanteert, niet hebt, is een uitzondering mogelijk. Toch is het nogal een tegenvaller, ook voor wie erop hoopte toch zijn appartement te kunnen verkopen nu de woningmarkt licht aantrekt, om zo zelf te kunnen verhuizen naar een groter huis.