Drukke Amerikanen superblij op hun werk

Goldman Sachs headquarters, left, One World Trade Center, second left, and 4 World Trade Center, center, stand above the lower Manhattan skyline, Wednesday, April 2, 2014 in New York. About 700 people will race up 72 floors at 4 World Trade Center, Thursday in an event called the “Runyon Up," organized by the Damon Runyon Cancer Research Foundation. (AP Photo/Mark Lennihan)
Goldman Sachs headquarters, left, One World Trade Center, second left, and 4 World Trade Center, center, stand above the lower Manhattan skyline, Wednesday, April 2, 2014 in New York. About 700 people will race up 72 floors at 4 World Trade Center, Thursday in an event called the “Runyon Up," organized by the Damon Runyon Cancer Research Foundation. (AP Photo/Mark Lennihan) Beeld AP

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het mag zo zijn dat Nederlandse kinderen de gelukkigste op aarde zijn, en dat Panamezen zo happy zijn als Pharrell Williams zich maar kan wensen. Maar de Amerikanen zijn pas echt blij - met hun werk. Van de werkende bevolking heeft 93 procent het naar zijn zin.

Zoals Forbes schrijft: jaw dropping, je mond valt er van open, want de Amerikaanse arbeidscultuur staat nou niet bekend als gezellig en relaxed. Lange uren, nauwelijks vakantie, matige lonen.

Het goede nieuws onder de duizend gepeilde werknemers is overweldigend. Negen van de tien zijn trots op hun werkgever, en vrijwel allemaal zien ze zichzelf als goed en succesvol op hun werk. (Collega’s en bazen is niet gevraagd of dit klopt.) Vooral zij bij kleine bedrijven met minder dan tien werknemers zijn tevreden.

Toch is er ook een schaduwkant. De Amerikanen krijgen te weinig betaald, te weinig vakantie en te weinig speciaal voorzieningen, vinden ze. En slechts 38 procent ziet voldoende mogelijkheden om promotie te maken.

GM wordt van alle kanten aangepakt

General Motors is door president Obama en de top van het autobedrijf vaak geportretteerd als een schoolvoorbeeld: hoe je vrijwel failliet gaat, maar met overheidssteun gezond en winstgevend tevoorschijn kunt komen. Kan zijn, zegt nu de minister van Justitie van Arizona, maar ‘de nieuwe GM is niet onschuldig geboren’.

Dat is zachtjes uitgedrukt. De zuidwestelijke staat klaagt GM aan vanwege defecte startmechanismen, een probleem dat pas begin dit jaar werd toegegeven. Op basis van vrij precieze berekeningen meldt Arizona dat de GM-klanten in die staat zo’n drie miljard dollar (239 miljard euro) te veel hebben uitgegeven aan de wagens met soms levensgevaarlijke mankementen.

Van de 50 Amerikaanse staten doen er 48 gezamenlijk onderzoek naar de wanpraktijken bij GM. Maar Arizona wil ‘de eigen burgers beschermen’ en dat kan beter zelfstandig, vindt de staatsminister. Van de miljoenen teruggehaalde auto’s waren er 300 duizend in Arizona geregistreerd. Per auto zou de werkelijke waarde gemiddeld tienduizend dollar onder de betaalde prijs liggen vanwege alle onthullingen van dit jaar, aldus de aanklacht. Dat komt dus neer op drie miljard dollar in die staat alleen al.

Wordt het leuk op ’t vliegveld?

Niemand houdt echt van vliegvelden, behalve misschien de gestrande reziger Richard Dunn, nadat hij zijn verloren nacht op de luchthaven van Las Vegas vastlegde in een video die het internet deze zomer veroverde. Maar het wachten op je volgende vlucht wordt een stuk minder vervelend, meldt The Verge, want OTG Management, dat Amerikaanse vliegveldrestaurants beheert, installeert duizenden iPads in heel Amerika.

Nu is Newark Liberty nabij New York aan de beurt, een van de drukste internationale luchthavens in de VS. Er komen 55 nieuwe restaurants met 6.000 voorgeprogrammeerde iPads, waarop je persoonlijke voorkeuren verschijnen door de boarding pass (van United) te laten scannen. Het project kost 120 miljoen dollar (96 miljoen euro), maar dan heb je ook wat. ‘Een game changer voor individualisering’ van de ervaring op het vliegveld, aldus het bedrijf.

The Verge durft te dromen: “Wat als luchthavens niet langer miserabele gevarenzones met lange rijen, opgewarmd eten en aanverwante kommer en kwel zouden zijn?”

    • Diederik van Hoogstraten