Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Downton Abbey, Le Guess Who?-festival en sciencefiction

Deze foto van een zwaardkolibri leverde de Nederlandse fotograaf Jan van der Greef een finaleplek op in de categorie Birds bij de natuurfotowedstrijd Wildlife Photographer of the Year 2014.
Deze foto van een zwaardkolibri leverde de Nederlandse fotograaf Jan van der Greef een finaleplek op in de categorie Birds bij de natuurfotowedstrijd Wildlife Photographer of the Year 2014. Foto Natural History Museum / Jan van der Greef

Wat hebben een natuurfotografietentoonstelling, sciencefiction, een Britse kostuumdramaserie en de muziekfestivals Songbird (Rotterdam), Le Guess Who? (Utrecht) en Speedfest (Eindhoven) met elkaar te maken? Juist: je kunt er allemaal je weekend mee vullen.

KIJKEN // Downton Abbey

zaterdag 22 november, 20.10u, NPO2

Trek je overjas uit de kast, poets je pantoffels nog eens op en vergeet geen suiker en melk in je thee te doen, want zaterdagavond begint het vijfde seizoen van Downton Abbey op de Nederlandse televisie. Hoe zou het toch zijn met de Granthams en de Crawleys in hun grote landhuis? In dit seizoen is weer genoeg plek voor allerlei soorten drama (middelste dochter Edith blijft in het bijzonder niets bespaard), briljante one-liners van oma (gespeeld door Maggie Smith, kijk deze aardige compilatie om in de stemming te komen) en andere perikelen in de jaren dertig van Engeland.

KIJKEN // Sciencefiction ontrafeld

zaterdag 22 november, 22.45-23.45u, BBC 2

Sciencefictionfans mogen zich zaterdagavond laat opmaken voor een hele hoop bekende SF-gezichten uit de televisie-, literatuur- en filmwereld, want dan start de BBC-reeks Tomorrow’s Worlds: The Unearthly History Of Science Fiction. In vier afleveringen kom je alles te weten over ruimte, invasies, robots en tijd.

Historicus Dominic Sandbrook neemt je in de eerste aflevering mee naar de ruimte: van Jules Vernes ideeën over reizen naar de maan tot de verre sterrenstelsels van Star Wars. Onderweg komen we te weten uit welke diepzee-inspiratie Avatar voortkomt, hoe SF-schrijfster Ursula K Le Guin de seksuele revolutie van de sixties in haar bekendste roman The Left Hand of Darkness heeft verwerkt, en hoe een man in een badjas één van de meest geliefde helden uit de sciencefiction werd in…jawel: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (van Douglas Adams). Verwacht ook interviews met Star Trek-acteur William Shatner en SF-auteur Neil Gaiman, en later in de serie Doctor Who-coryfeeën Steven Moffat en David Tennant.

Bekijk hier alvast hoe C3PO uitlegt waarom Star Wars zo succesvol werd:

GAAN // Muziekfestivals

Speedfest: 22&23 nov Eindhoven, kaarten €40; Songbird: 22&23 nov Rotterdam, kaarten €34-39, passe-partout €69; Le Guess Who?: t/m 23 nov, dagkaarten €30-35, passe-partouts €100 (alle kaartprijzen excl. servicekosten)

Er zijn dit weekend zoveel muziekfestivals tegelijk dat we ze maar even in één tip gooien. Lees mee:

  • Speedfest: Voor grommende gitaren die sneller gaan dan jij je baard kan trimmen en het incidentele heavy metal stuk vleesch moet je dit weekend in Eindhoven zijn. Line-up o.a.: …And You Will Know Us By The Trail Of Dead, Turbonegro, The Deaf, The Adicts, Peter Pan Speedrock, en meer.
    (Lees voor je gaat nog even wat een goede speedrockband maakt (€) en wat de fans van de Noorse kitschrockers Turbonegro zo bijzonder maakt (€) van NRC-Senior Speedrock Correspondent Frank Provoost).
  • Le Guess Who: alle vernieuwende en experimentele muziek die je je maar kunt voorstellen, in één festival, en wel in Utrecht. Line-up o.a.: St.Vincent, Bonnie ‘Prince’ Billy, Tune-Yards, Dr. John en meer. Twee primeurs deze editie: de Turkse zangeres Selda die niet eerder buiten Turkije optrad komt naar LGW, en Swans-zanger Michael Gira stelde zijn eigen drone-avond samen. Vergeet ook niet te kijken bij de gratis toegankelijke sessies en interviews met artiesten die 3voor12 doet.
    (Lees ook in NRC Handelsblad hoe de bayou door Dr. Johns muziek dampt (€), door NRC-Senior Obscurity Correspondent Hester Carvalho)
  • Songbird: Lieve liedjes van gebroken harten tot verloren liefdes, gespeeld door lieve jongens op gitaren waar lieve meisjes op afkomen. Denk aan de nieuwe Ben Howards en de nieuwe Tom Odells, allemaal in Rotterdam. Line-up o.a.: Gabriel Rios, Racoon, Hozier, Dotan, Boy&Bear, Andreas Moe en Judy Blank.
    Luister je in met deze playlist.

Jonge Schrijversavond

vrijdag 21 november, 20-03u, Stadsschouwburg, Amsterdam, kaarten €15 (excl. servicekosten)

Vanavond vindt voor de zesde keer de Jonge Scheijversavond plaats in Amsterdam. Jong Nederlands literair talent dat dit jaar in de spotlights staat: o.a. Jamal Ouariachi, Shira Keller, Renee Kelder, Anne-Marieke Samson, Mano Bouzamour en Yuki Kempees. De schrijvers lezen voor uit eigen werk en worden erna geïnterviewd. Vanavond wordt ook voor het eerst de Gouden Schrijfmachine uitgereikt, een ereprijs voor mensen die zich in hebben gezet voor nieuwe literatuur. Na afloop doe je natuurlijk wat jonge literaire talenten doen: alle zenuwen van je af dansen op het Jonge Schrijversbal met optredens van diverse plaatjesdraaiers. Voor nog meer vertier kun je terecht bij de Dichtwand, een installatie van Jet Langerak, boekrecensies in één minuut op video bij Why I love this book en schrijft De Tekstsmederij live toneel over alles dat ze tegenkomen.

FOTOGRAFIE // Wildlife Photographer of the Year

vanaf 21 november t/m 8 maart 2015, Museon, Den Haag

Vanaf vandaag kun je in het Haagse wetenschapsmuseum Museon terecht voor de expositie van ‘s werelds beste natuurfoto’s. In ‘Wildlife Photographer of the Year zie je 100 bekroonde foto’s uit de jaarlijkse internationale fotowedstrijd voor natuurfotografen. De Amerikaan Michael Nichols won dit jaar met een foto van een troep leeuwen in het Serengeti National Park in Tanzania.

Vier Nederlandse fotografen zijn dit jaar in de tentoonstelling te zien: Jasper Doest werd finalist in de categorie Black and White met zijn foto van een neergestreken zwerm jufferkraanvogels in India; Jan van der Greefs foto van een zwaardkolibri leverde hem een finaleplek op in de categorie Birds; Paul Klaver won de Timelapse-categorie met zijn Winter Endings-foto en Marsel van Oosten won de nieuwe categorie People’s Choice met zijn Facebookupdate-foto van een Japanse makaak die een net buitgemaakte iPhone bestudeert. Bekijk alle winnaars.

Dit jaar is de wedstrijd, georganiseerd door het BBC Wildlife Magazine en het Londense Natural History Museum (NHM), voor de 50e keer gehouden en kreeg de organisatie 42.000 inzendingen uit 96 landen. De wedstrijd werd voor het eerst gehouden in 1965 met 361 inzendingen. Het Museon toont, parallel aan het NHM deze foto’s inclusief alle genomineerde foto’s in verlichte showcases.