Dit schrijven andere media vandaag

In this Oct. 17, 2014 photo, colorful aspen leaves have already dropped to the forest floor near Los Alamos, N.M. Residents and land managers say this marks one of the first years that aspens within and along burn scars in the Los Alamos area are big enough and bright enough to catch the attention of fall leaf peepers. (AP Photo/Susan Montoya Bryan)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

De spectaculaire opkomst van de maaltijdbox

De Volkskrant schrijft vandaag over de opkomst van de maaltijdbox. Inmiddels wordt wekelijks bij 27.500 huishoudens een doos met alle ingrediënten voor drie maaltijden thuisbezorgd.

Het gaat om een spectulaire groei sinds 2012, toen bedrijven als HelloFresh, Streekmolen, Streekbox en Beebox voor het eerst begonnen met het leveren van de dozen en kratten.

In de maaltijdboxen, die tussen de 25 en 40 euro voor een tweepersoonspakket kosten, zitten recepten en alle ingrediënten (dus ook de kruiden) voor drie maaltijden, die snel kunnen worden klaargemaakt.

HelloFresh is de marktleider in Nederland. Dit bedrijf verkoopt zo’n 20.000 voedselpakketten per week. Andere aanbieders zeggen in de Volkskrant dat hun concurrent ten onrechte de associatie oproept dat het biologische producten verkoopt.

Marktonderzoekers voorspellen een sterke groei van de online handel in eten en drinken, schrijft de Volkskrant. De opmars van de thuisbezorgde maaltijdboxen past in die trend.

Tele2 gaat 4G en opent concurrentieslag

Telecombedrijf Tele2 zal begin volgend jaar ook 4G-internet aanbieden. Het FD verwacht een concurrentieslag.

KPN en Vodafone hebben op dit moment al vrijwel landelijke dekking met hun 4G-netwerk. T-Mobile zegt dat 70 procent van zijn klanten eind dit jaar gebruik kan maken van 4G.

Tele2 heeft op dit moment al 800.000 klanten, maar maakt gebruik van het net van T-Mobile. Met een eigen net heeft het niet meer te maken met inkoopprijzen, en zou het dus makkelijker lage tarieven kunnen aanbieden.

Het FD schrijft dat Tele2 oorspronkelijk het doel had om eind vorig jaar al 4G aan te bieden. Die vertraging heeft tot speculatie geleid dat het bedrijf op zoek is naar een koper voor zijn Nederlandse tak. KPN wordt als kandidaat genoemd.

Britten staken verzet tegen bonusregels

De Britse minister George Osborne staakt zijn verzet tegen de Europese regels waarmee de bonussen van bankiers aan banden zijn gelegd, bericht De Telegraaf.

Het Europese bonusplafond houdt in dat een bonus niet hoger mag zijn dan een jaarsalaris, of 200 procent als de aandeelhouders daar mee akkoord gaan.

De Britse regering vreesde echter dat de regels de positie van het financiele centrum van Londen zouden aantasten. In 2012 kregen de best betaalde bankiers een bonus die gemiddeld 370 procent van hun jaarsalaris bedroeg, schrijft ook de Volkskrant. Osborne was daarom naar het Europees Hof gestapt.

Maar gisteren schreef de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie dat de regels legaal zijn. Het advies van de advocaat-generaal wordt meestal door het Hof overgenomen.

Osborne lijkt nu zijn verlies te nemen. “Het lijkt nu duidelijk dat onze kans op succes minimaal is. Daarom staken we de juridische procedure”, schreef de Britse minister van Financiën, volgens De Telegraaf.

De Volkskrant schrijft dat zo’n veertig banken inmiddels zijn begonnen met een campagne van ‘ongehoorzaamheid’. De banken zijn overgegaan tot het verstrekken van toelagen voor hun werknemers. Het kan gaan om geld of aandelen. Eerder werd bekend dat Citigroup op deze wijze maar liefst zeshonderd bankiers had gecompenseerd voor een lagere bonus.

    • Dolf de Groot