Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Dit is de nieuwste tienerheldin

Maak kennis met Shailene Woodley (23), een authentieke hippiechick. Nu draait White Bird in a Blizzard in de bioscoop. „Dat glamoureuze Hollywood bestaat niet.”

Tienerheld Shailene Woodley: „Ik heb geen enkele planning, ik kies mijn films intuïtief.” Foto Reuters
Tienerheld Shailene Woodley: „Ik heb geen enkele planning, ik kies mijn films intuïtief.” Foto Reuters

Ze is al zeker vijf keer ontmaagd, rekende actrice Shailene Woodley (23) onlangs uit. „Ik ben er een soort expert in.” Nu weer in White Bird in a Blizzard, de film van Gregg Araki die zij in Parijs promoot.

Woodley speelt Kat Connor, een tiener zo druk met haar seksueel ontwaken dat de verdwijning van haar moeder haar nauwelijks boeit. Eindelijk een onbenullig meisje voor een actrice die normaliter als ernstig en vroegwijs wordt gecast.

„Maar Kat is helemaal niet dom”, werpt ze gedecideerd tegen. „Ze is bang en verdrietig omdat haar ouders emotioneel zo op afstand zijn. Zij verbergt dat met bravoure en geforceerde rijpheid, ze zoekt bevestiging op de enige manier waarop veel jonge meisjes dat kunnen: via seks.”

Zo, die zit. En al dat fuck, cunt en cock in de film? „Ik ben hier in Parijs toch? Seksualiteit is zó taboe in Amerika. We publiceren er overdreven veel over zonder er ooit echt over te praten. We focussen op extremen: het is porno of onthouding. Wat daar tussenin zit, gewone seks, ervaren we in een film als riskant en rebels.”

Je gelooft zo direct wat Woodley over zichzelf zegt: dat ze altijd een nerd en een boekenwurm was. White Bird in a Blizzard nam zij al twee jaar geleden op, toen ze een jong talent was, nog niet de aanstormende superster van actieserie Divergent of tearjerker The Fault in Our Stars. Toen ze nog niet op covers van Vanity Fair en Marie Claire stond of klaagde dat ze haar lichaam daar digitaal mishandelen.

Nu is ze een tieneridool dat klaar is met tieners. „Was die rol van Kat Connor mij nu aangeboden, dan had ik het niet meer gekund”, zegt ze. „The Fault in Our Stars is mijn laatste young adult-film totdat ik een moeder kan spelen, denk ik. Ik kan me niet meer verplaatsen in de adolescente geest, in hun paradigma’s.”

Zweverig natuurkind

Shailene Woodley is een echte ‘valley girl’ – haar stopwoord is ex-act-ly! Op haar achtste stond zij in haar eerste tv-serie, in 2011 brak ze door met The Descendants, waar ze Alexandra speelde, George Clooneys sarcastische dochter met een klein hartje. Na afloop grapte Clooney dat Woodley alles kon worden: filmster of wereldredder. Tot dusver lijkt ze op beide te mikken. Na Kristen Stewart (Twilight) en Jennifer Lawrence (The Hunger Games) is zij de derde tienerheldin met een eigen actiefilmserie, Divergent. De nieuwe Jennifer Lawrence, zo heet het dan, al is de oude slechts een jaar ouder. De vergelijking met de aardse, spontane Lawrence hangt ook samen met Woodleys authentieke persoonlijkheid. Interviews bezorgden haar het imago van zweverig natuurkind, vol van yoga, helende kristallen, kruiden en organisch voedsel. Woodley weigert plastic te gebruiken; thuis zegt ze haar drinkwater zelf uit de bergen te halen en voedsel uit het bos, fabriceert ze haar eigen tandpasta, medicijnen, body lotion en kaas. In twee films acteerde ze zonder make-up.

Inmiddels heeft Woodley dat enthousiasme een paar tandjes teruggeschroefd. Vroeger was ze een onverbeterlijke hugger, nu beperkt ze zich tot luchtkusjes. Wel barst ze vrolijk los over Amsterdam en het bankje waarop ze zat in The Fault in Our Stars. („Dude, hebben ze dat bankje echt weggetakeld? Waarom?”)

Naakte baby’s en avocado’s

Ze ergert zich nogal aan de indruk dat ze een kindsterretje is, opgegroeid in een Hollywoodbubble. „Ik woonde bij mijn moeder, zat op een gewone high school, deed eindexamen en ging naar de prom. Alles heel gewoon. Andere meisjes zitten op ballet en hebben een paar keer per jaar een uitvoering. Zoiets was acteren voor mij.”

Pas door de film The Descendants („een echte game changer”) werd acteren voor haar een beroep. „Ik ontdekte hoe leuk het was op een filmset. Hawaii is een plek met een totaal andere energie dan welke plek op aarde ook. Je landt en ruikt de bloemen, het regent en je ziet geen wolken. Daar werd ik volwassen.”

Of het haar toekomstdroom nog altijd is om op Hawaii – zoals ze ooit zei – „naakte baby’s op te voeden en avocado’s te plukken”? „Hell yeah!”

Enig idee waar ze over tien jaar is? „Tien jaar? Wie weet hoe de fucking wereld er dan uitziet, man! Ik heb geen enkele planning, ik kies mijn films intuïtief.”

Of ze zich laat adviseren hoe met de nieuwe roem om te gaan? „Gek, ik krijg daar zoveel vragen daarover. Hoe ga je om met de druk, hoe blijf je jezelf, gaf Kate Winslet (tegenspeler in Divergent) je nog goede raad? Het komt omdat mensen zo’n raar idee van Hollywood hebben. Als je beroemd ben, word je de hele dag door je agent en publicist en stylist gebeld en loop je recepties af. Terwijl ik gewoon wakker word met stinkende adem en mijn vuile was in de wasmachine duw.”

Heeft ze daar dan nog geen persoonlijk assistent voor? „Ik niet”, zegt Woodley. „Al had ik er een, die veegt toch zeker mijn kont niet af? Dat glamoureuze Hollywood bestaat niet.”