Dit is een artikel uit het NRC-archief

Milieu en natuur

Twee gevallen van vogelgriep in Kamperveen - H5N8 in Ter Aar

Foto ANP/Rick Nederstigt

Bij twee bedrijven in het Overijsselse Kamperveen is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een eenden- en een kippenbedrijf die naast elkaar liggen.

De circa 10.000 dieren bij het eerste bedrijf in Kamperveen waar vogelgriep werd aangetroffen, worden “zo snel mogelijk geruimd” door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook een derde bedrijf, dat op één kilometer afstand ligt, wordt geruimd. De NOS meldt dat dit uit voorzorg gebeurt. De ruiming van de drie pluimveebedrijven zou ondertussen al zijn begonnen.

Vijf gevallen

Vanochtend werd duidelijk dat de dieren in Kamperveen besmet zijn met een H5-variant van de vogelgriep. Verder onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van de zeer besmettelijke H5N8-variant die eerder werd vastgesteld in Zuid-Holland en Utrecht.

Afgelopen weekend werd op een boerderij in Hekendorp, in de provincie Utrecht, de H5N8-variant ontdekt. Van het tweede geval dat in Nederland werd ontdekt, in het Zuid-Hollandse Ter Aar, is inmiddels ook vast komen te staan dat het om deze zeer besmettelijke variant gaat.

34 bedrijven onderzocht op vogelgriep

Het ministerie heeft, zoals in de eerdere gevallen, een 10-kilometergebied ingesteld. Alle pluimveebedrijven in het gebied worden onderzocht op vogelgriep. Dat zijn er 34 in totaal.

Het ministerie van Economische Zaken stelde na de vaststelling van de vogelgriep in Ter Aar al een tijdelijk landelijk transportverbod in voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, mest en gebruikt strooisel. Het verbod geldt ook voor dieren en mest van gemengde bedrijven waar pluimvee wordt gehouden. Door het vervoersverbod van 72 uur dreigt een tekort aan eieren in de supermarkten.

 

Andere maatregelen:

  • Voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte geldt voor maximaal 72 uur de ophok- en afschermplicht
  • Voor bedrijfsmatige pluimveehouderijen geldt deze plicht al tot minimaal 18 december 2014
  • Tot 18 december geldt voor alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee een bezoekersregeling
  •  Voor heel Nederland is een jachtverbod op alle dieren van kracht.
  •  Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.

Griep uit het verre oosten

In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is het H5N8-virus ook aangetroffen. De griepvariant uit Oost-China kan worden overgedragen op mensen, al zijn daar geen gevallen van bekend. De gezondheidsrisico’s lijken mee te vallen. Daarbij hebben de controlerende instanties en de overheid enorm snel gereageerd op de eerste uitbraak, zei hoogleraar virologie Ron Fouchier van Erasmus MC in Rotterdam eerder deze week in NRC Handelsblad (€).

“Binnen een paar dagen is het getroffen bedrijf geïsoleerd, zijn de buurbedrijven gecontroleerd en is de hele keten van aan- en afvoer van het bedrijf doorgelicht.”

‘Vogelgriep komt niet door wilde vogels’

De uitbraak van vogelgriep is niet te wijten aan wilde vogels, stelt dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF). Het H5N8-virus is volgens de organisatie niet bij wilde vogels in Europa aangetroffen.

“Bovendien hebben de in Nederland getroffen bedrijven geen uitloop naar buiten. De dieren zitten er altijd binnen.”

CIWF wijst de intensieve pluimveehouderij aan als schuldige, meldt persbureau Novum.

“Het is bekend dat de intensieve veehouderij met haar volle stallen, waar soms tienduizenden kippen dicht op elkaar staan, een ideale voedingsbodem is voor de verspreiding van veeziekten. Wanneer in zo’n stal één dier ziek wordt door een besmettelijk virus zijn al snel veel meer dieren ziek.”

De organisatie vindt het dan ook opmerkelijk dat er direct naar wilde vogels wordt gewezen. Directeur Geert Laugs:

“Het is opmerkelijk hoezeer de voorstanders van de intensieve veehouderij zich haasten wilde vogels aan te wijzen als de oorzaak van de uitbraken en te eisen dat kippen met een vrije uitloop grote delen van het jaar, tijdens de vogeltrek, binnen worden gehouden.”

CIWF vindt dat het nu nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken over de herkomst van het virus.

Lees ook uit NRC Handelsblad: Trekvogels brachten vogelgriepvariant H5N8 waarschijnlijk mee uit Verre Oosten (€)