Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

‘De wil om nu iets te halen is groot’

Aanvoerster Mandy van den Berg keert voor WK-play-offs tegen Italië terug in vol ADO-stadion.

Mandy van den Berg (rechts) juicht met haar ploeggenoten bij de 2-0 zege op Schotland, waarmee Nederland zich plaatste voor de play-offs tegen Italië.
Mandy van den Berg (rechts) juicht met haar ploeggenoten bij de 2-0 zege op Schotland, waarmee Nederland zich plaatste voor de play-offs tegen Italië. Foto Pics United

Stijlvol opkomend met de bal voor haar linkervoet, de blik soeverein naar voren. Overal in Nederland, van plaatselijke voetbalkantine tot internet, siert Mandy van den Berg het affiche voor Nederland-Italië . „Best vreemd om jezelf steeds zo te zien”, zegt de aanvoerster van het Nederlands vrouwenteam in het spelershotel in Scheveningen. „Wel onwijs gaaf om mee te maken. Je voelt ook dat de aandacht groeit. Het stadion is bijna uitverkocht, er zal een enorme sfeer zijn. Heb ik nog nooit eerder meegemaakt, spelen voor meer dan 10.000 toeschouwers.”

Morgen speelt Van den Berg (24) in het Haagse Kyocera Stadion de eerste van twee play-off wedstrijden tegen Italië, waarin de Nederlandse voetbalvrouwen zich voor het eerst kunnen plaatsen voor het WK, volgend jaar juni in Canada. „De belangrijkste twee wedstrijden die ik tot nu toe heb gespeeld”, beseft ze. En dan uitgerekend op het kunstgras bij ADO Den Haag, de club waar de 50-voudig international jarenlang speelde voordat ze in 2012 naar de profcompetitie in Zweden vertrok. „Voor mij is dit een dubbele thuiswedstrijd. Er zullen genoeg bekenden zijn, familie en mensen van de voetbalclub van vroeger. Ik ben trots dat ik hier mag spelen.”

Westlandia is de club waar ze ooit begon, tussen de jongens. Talent zat, gedrevenheid niet minder. „Als jong meisje droom je van spelen in het Nederlands elftal, van een WK. Dat roep je dan, ook al weet je dat het lastig kan worden. Maar ik ben altijd vastberaden gebleven in wat ik wil. Dat ben ik nog steeds. Zolang ik een doel voor ogen heb, ga ik daar vol voor. Wat ik nu meemaak, had ik vroeger natuurlijk nooit kunnen denken. Zoveel media-aandacht en publiek, zo dicht bij een groot toernooi. Nu is het aan ons om het af te maken, en die droom echt te realiseren.”

Vrolijk klimaat

Met haar aanstekelijke enthousiasme staat Van den Berg symbool voor het vrolijke klimaat rond de nationale vrouwenploeg. Door een blessure moest de linker centrale verdedigster in 2013 het teleurstellende EK in Zweden missen. Maar niet voor niets maakte bondscoach Roger Reijners haar al aanvoerster, na het afhaken van de zwangere Daphne Koster. „Ik was toen 23, best jong. Maar ik ben altijd wel een leiderstype geweest, voel me verantwoordelijk voor het team en de teamprestatie. Voor mijn meiden in het veld. Ik heb die band om, maar naast mij staan genoeg ervaren speelsters. Het ‘we-gevoel’ staat voorop.”

Nederland is in opkomst als vrouwenvoetballand, de verjongde nationale ploeg maakt snel stappen vooruit. Zeges met sterk spel in de kwalificatiegroep uit tegen België en Noorwegen. Twee keer winst in de play-offs tegen Schotland, 2-1 uit en 2-0 thuis. „Je merkt dat de groep groeit”, stelt Van den Berg. „Alles wat er onderweg is gebeurd, deel je met elkaar. De wil om nu echt iets te halen is zo groot. We willen allemaal hetzelfde, dat zie je terug in het spel. Er zijn meer vastigheden, patronen. Het vertrouwen in elkaar is groot.”

Wreeftrap

De snelle Manon Melis, topscorer aller tijden met 51 interlandgoals, talent Vivianne Miedema van Bayern München of technicus Lieke Martens: de aanval van Oranje is veelgeprezen. Maar ook Van den Berg geeft de ploeg een extra wapen. Met haar uitstekende wreeftrap is de bal zo van linksachter naar rechtsvoor. „Ik heb die pass altijd gehad, met mijn linkerbeen kan ik de bal makkelijk ver wegleggen. En Stefanie (Van der Gragt, de rechter centrale verdediger) kan hem cross wegleggen naar de andere kant.”

Italië? „Een geslepen ploeg, vergelijkbaar met de mannen. Ze hebben een ervaren blok in de aanval staan, maar daar hebben wij ons goed op voorbereid. Er kom natuurlijk een speciale spanning kijken bij deze tweeluik, maar dat was tegen Schotland niet anders. Toen lukte het ook. We moeten onszelf nu belonen door naar het WK te gaan.”