Het bisdom Haarlem-Amsterdam is ook ‘gewoon een bedrijf’, en zoekt een directeur

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Directeur van het bisdombureau
Bedrijf: bisdom Haarlem-Amsterdam
Wat valt op aan de vacature: Met name vrouwen worden aangemoedigd om te reageren.

Wat doe je dan eigenlijk?

Jij behartigt de financiële en materiële belangen van bisdom Haarlem-Amsterdam. Onderhoudt contacten met parochiekerken (ruim 160).  ”Jij creëert draagvlak voor het bisdom”, zegt Ron Steens, directeur van GITP Werving en Selectie.

Een groeiend probleem zijn leegstaande kerken. Het bedenken van bestemmingen voor deze leegstaande gebouwen is daarom een belangrijk onderdeel van je werk. Denk aan: appartementen laten bouwen in een kerk, zoals in de St. Martinuskerk in Utrecht.  Of van een kerk een boekhandel maken, zoals in de Dominicanenkerk in Maastricht.

Om die nieuwe functies te regelen heb je daarom contact met allerlei partijen. Onderhandel je. Moet je investeringen regelen, onder andere bij gemeentes.

“De kerk heeft zelf namelijk geen geld om alle benodigde renovaties te bekostigen.”

De nieuwe bestemmingen van de kerk moet de bisschop, eindverantwoordelijke van het bisdom en jouw baas, goedkeuren. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een gemeente een leegstaande kerk wil omvormen tot een bibliotheek, omdat daar behoefte aan is. Dan moet jij regelen dat ook de bisschop hiermee akkoord gaat.

Verder ben je, zegt Steens, “meewerkend voorman of -vrouw “. Behalve mensen aansturen werk je vooral zelf hard.

Eigenlijk ben je verantwoordelijk voor de hele bedrijfsvoering van het bisdom.

Wat verdient dat?

Ruim 6.000 euro bruto per maand. Met pensioenopbouw.

Waarom zoeken ze iemand?

Omdat de huidige directeur met pensioen gaat.

Wat voor collega moet je zijn?

Je moet overtuigd katholiek zijn. Een sterke band met de Rooms-Katholieke kerk hebben. “Een paar boekjes lezen is niet genoeg”.  En gevoel hebben voor hoe een bisdom functioneert. “Je moet bij de bisschop passen”, want je bent zijn belangrijkste adviseur op het gebied van niet-kerkelijke zaken.

Omdat het bisdom ook “gewoon een bedrijf” is, moet je financieel, economisch en juridisch onderlegd zijn. En je moet ervaring hebben, het liefst een jaar of tien, maar dat hoeft niet perse binnen de rooms-katholieke kerk te zijn.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Het aantal kerkgangers loopt al jaren terug. Het imago van de kerk liep schade op door seksueel misbruikschandalen. Kerken kampen met leegstand. Je moet je dus in deze wereld willen bewegen. Creatieve oplossingen bedenken voor sluimerende problemen.

En sterk geloven is dus belangrijk.

“Anders kun je beter wegblijven.”

    • Liza Jansen