Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Brieven

Directie geeft slap excuus

David Jongen, de bestuursvoorzitter van het ziekenhuis Atrium MC, zegt dat zijn organisatie slechts één ding te verwijten valt na het misbruik van drie van hun psychiatrische patiënten door een verpleegkundige: „we verzuimden bij aanname van mensen te vragen naar een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).” (NRC, 19 november.) De verdachte werd 5 jaar geleden aangenomen. Toen wist men toch ook al dat je niet aan iemands ogen kan zien of hij ooit gedrag heeft vertoond dat niet bij een zorgverlener past. Daarom was er ook toen al een VOG. Jongen kan het woordje ‘slechts’ dus weglaten.

, Rotterdam

Obesitas

Campagne stigmatiseert

Het dikkerdje is armoedig en laag opgeleid, wil het Convenant Gezond Gewicht ons doen geloven. Binnenkort zullen dikkerds zoals Boedha, Winston Churchill , Marlon Brando en anderen die een verkeerd signaal afgeven nog uit ons zicht moeten verdwijnen. Verkeerde rolmodellen. Dat Brando veertien kinderen heeft verwekt en tachtig jaar durfde te worden, is volgens het Convenant waarschijnlijk een gotspe.

Natuurlijk is vetzucht ongezond. De overheid dient echter niet te bepalen wat goed voor haar burgers is. Dikke mensen zijn geen tweederangs burgers. We verdrinken al in de regeltjes. Het wordt eng als zij zich ook met onze levensstijl gaat bemoeien.

Ron Scholte, 110 kilo