Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Obama heeft kans op gezamenlijke immigratiewet gesaboteerd’

Voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden John Boehner. Foto EPA / Jim lo Scalzo

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, John Boehner, heeft stevig uitgehaald naar president Barack Obama. Boehner zei dat Obama de kans op een nieuwe immigratiewet die door zowel de Republikeinen als de Democraten zou worden gesteund, moedwillig heeft gesaboteerd.

Ook zei Republikein Boehner dat het Huis van Afgevaardigden de plannen van Obama zal bestrijden. Eerder vandaag zei hij bovendien al dat Obama met zijn beslissingen “het laatste restje geloofwaardigheid dat hij nog had, nu heeft verkwanseld”.

Obama wil handelen per presidentieel decreet

De Democraat Obama kondigde vannacht tijdens een televisietoespraak verregaande immigratiehervormingen aan die de dreiging van deportatie voor zo’n 4,7 miljoen illegale immigranten verzacht, en mogelijk zelfs wegneemt. Hij zei daarbij per presidentieel decreet, dus zonder overleg met het parlement, te willen handelen. Het Huis van Afgevaardigden is in handen van de Republikeinen, evenals de Senaat.

Met zijn hervormingen wil Obama enerzijds meer geld vrijmaken voor de controle van de Amerikaanse grenzen en het sneller terugsturen van illegalen die de wet overtreden. Aan de andere kant wil de president het makkelijker maken voor hoogopgeleide migranten om in de VS te blijven en wil hij illegale immigranten die langer dan vijf jaar in het land zijn én zich aan de wet houden, laten blijven.

De woede over de plannen van Obama is groot bij de Republikeinen. Zij noemden de president vandaag, in een stortvloed aan persberichten en reacties, onder meer ‘een keizer’, vanwege zijn in hun ogen ondemocratische handelen, en een schender van de Amerikaanse grondwet.

Republikeinen verdeeld over plannen om Obama te stoppen

Maar de Republikeinen zijn het niet eens over de vraag hoe zij Obama willen stoppen. De meer conservatieve vleugel binnen de Republikeinse partij wil dat een nieuwe discussie over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond wordt ingezet om druk uit te oefenen.

Dat zou in het meest extreme geval het risico inhouden dat de Amerikaanse overheid wederom tijdelijk zijn deuren zal moeten sluiten, net als vorig jaar toen de partijen er lang niet uitkwamen wat betreft de verhoging van dat schuldenplafond.

Dat leidde echter tot nogal wat reputatieschade voor de Republikeinen. Dus niet iedereen binnen die partij is daar een voorstander van. Andere Republikeinen zien liever dat er een rechtszaak wordt aangespannen om de plannen van Obama te blokkeren. Weer anderen zouden Obama zelf tot opstappen willen dwingen.

In zijn toespraak vannacht (Nederlandse tijd) verdedigde Obama zijn handelwijze. Volgens de president is het een kwestie van gezond verstand dat de immigratiewetgeving wordt herzien. Hij wees erop dat eerdere presidenten, zowel uit Democratisch als uit Republikeins kamp, ook gebruik hebben gemaakt van hun presidentiële bevoegdheden om wijzigingen door te voeren zonder eerst de goedkeuring van het Congres te vragen.