Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Bizarre timeline Iraanse blogger: 4 tweets, 6 jaar pauze. Toen kwam hij vrij

Hossein Derakhshan.
Hossein Derakhshan. AP / Toronot Star

Het verhaal van de Iraans-Canadese blogger Hossein Derakhshan wordt verteld door zijn Twitter-timeline. Vier tweets, over zijn aanstaande bezoek aan Teheran. Zes jaar stilte. Dan: “Eindelijk, vrijgelaten uit de gevangenis.”

Plotseling is Derakhshan gratie verleend door de hoogste leider van Iran, Ali Khamenei. Tijdens een bezoek in 2008 aan zijn thuisland Iran, dat hij acht jaar eerder had verruild voor Canada, werd hij gearresteerd omdat hij zou spioneren voor Israël. Twee jaar later werd hij veroordeeld tot 19,5 jaar celstraf wegens belediging van “islamitische heiligheden”, propaganda tegen het islamistische systeem en samenwerking met vijandelijke landen.

Twitter avatar h0d3r Hossein Derakhhshan Pardonded by Ayatollah @khamenei_ir. Freed from prison, finally after 6 years, last night. #iran
Twitter avatar h0d3r Hossein Derakhhshan is hanging out in Tehran, frustrated by slow internet connection, but generally impressed. He LOVES living in Tehran again.
Twitter avatar h0d3r Hossein Derakhhshan I’m in bed with my laptop.
Twitter avatar h0d3r Hossein Derakhhshan Hossein Is in Paris and soon will be in Tehran.
Twitter avatar h0d3r Hossein Derakhhshan I’m going to move back to Tehran after 8 years in the next few weeks.

Wie is Hossein Derakhshan?

De Godfather van het bloggen. De blogvader. Dát is Derakshan volgens zijn bewonderaars. Hij publiceerde instructies voor bloggers in de Perzische taal, het Farsi. Het resultaat daarvan was een explosie van Farsi-talige blogs.

Derakhshan zag blogs als café’s, zei hij ooit: de enige plek in Iran waar publiek debat mogelijk is.

“Iraanse weblogs zijn net bruggen. Ze verbinden mannen en vrouwen, jongeren en ouderen, politici en mensen, Iraniërs en de wereld.”

Derakshan werkte als journalist in Teheran, totdat hij in 2000 naar Canada vertrok. Daar sloeg hij aan het bloggen over het bewind in zijn thuisland. Zijn toon was aanvankelijk kritisch. In 2006 bezocht hij met zijn Canadese paspoort Israël, aartsvijand van Iran. Hij wilde de volkeren tussen beide landen verbinden.

Maar later veranderde zijn toon. Plotseling steunde hij president Mahmoud Ahmadinejad - tot woede van andere bloggers. Ook begon hij tegenstanders van het regime in Teheran te bekritiseren. Het is niet bekend of zijn veranderende houding met zijn geplande bezoek aan Teheran te maken had; het mocht in elk geval niet baten.

Iran een van de gevaarlijkste landen voor journalisten

Exacte cijfers zijn er niet over het aantal gearresteerde bloggers. Wel worden bloggers in meer landen harder aangepakt, laat Amnesty weten, bijvoorbeeld door strengere regelgeving. Iran richtte in 2011 een ‘cyberpolitie’ op, die nauwlettend in de gaten houdt wat Iraniërs op internet doen.

Volgens Reporters without Borders is Iran een van de gevaarlijkste landen voor journalisten. Ze mogen niet schrijven over “gevoelige kwesties” als atoomenergie, mensenrechten of gewetensgevangenen. Eind vorig jaar zaten er vijftig journalisten vast.