Dit is een artikel uit het NRC-archief

Biografie

Geen geld voor Büch-biografie? Dan maar een benefietveiling

De Werkgroep Boudewijn Büch gaat een benefietveiling organiseren. Eva Rovers, in 2011 door de stichting aangesteld als de biografe van bibliofiel, schrijver en tv-persoonlijkheid Boudewijn Büch (1948-2002), kampt met een financieringsprobleem voor haar vierde en laatste jaar. Een benefietveiling moet uitkomst brengen.

Op 14 december, de geboortedag van de in 2002 overleden schrijver Boudewijn Büch, komt er een veiling ten behoeve van een het project dat moet resulteren in een biografie over de bibliofiel.
Op 14 december, de geboortedag van de in 2002 overleden schrijver Boudewijn Büch, komt er een veiling ten behoeve van een het project dat moet resulteren in een biografie over de bibliofiel. Foto ANP

Veertien jaar na diens dood moet er een biografie verschijnen over reisschrijver en bibliofiel Boudewijn Büch (1948-2002). Maar het geld is op. Een benefietveiling moet redding brengen. En dat is voor het eerst dat een boek middels een veiling gefinancierd gaat worden.

De benefietveiling wordt georganiseerd door de Werkgroep Boudewijn Büch. Eva Rovers, in 2011 door de stichting aangesteld als de biografe van bibliofiel, schrijver en tv-persoonlijkheid Boudewijn Büch (1948-2002), kampt met een financieringsprobleem voor haar vierde en laatste jaar. Die benefietveiling moet uitkomst brengen.

Om Rovers ‘in staat te stellen om het werk aan haar biografie ongestoord af te ronden’ organiseert de stichting die haar in 2011 aanstelde, de Boudewijn Büch Werkgroep, een benefietveiling. Tot en met 13 december kunnen particulieren Buchiaanse curiosa schenken ten behoeve van de veiling die een dag later - op Büchs geboortedag - in Amsterdam zal plaatsvinden. Werkgroepleden Frits Barend en Diederik van Vleuten kwamen met het eerste en grootste kavel: de briefwisseling tussen Büch en Gerard Reve die in 2003 werd aangekocht. Fotograaf Klaas Koppe, jarenlange vriend van Büch, stelt foto’s van de in 2002 overleden schrijver en bibliofiel beschikbaar.

Lang gezocht naar goede vorm

Over de exacte manier waarop haar biografieproject gefinancierd kon worden is “lang nagedacht”, zegt Eva Rovers over de telefoon.

“Het was vooral zoeken naar de juiste vorm. Het balletje ging rollen toen Barend en Van Vleuten met mede-eigenaren Jan Mulder en Henk van Dorp met het voorstel kwamen om die briefwisseling van de hand te doen.”

Met de veiling is de Werkgroep Boudewijn Büch nadrukkelijk op zoek naar de financiering van het vierde en laatste jaar van het biografieproject. Geld kreeg Rovers wel al om haar biografie te kunnen schrijven: 40.000 euro van het Nederlands Letterenfonds en 10.000 euro van de Hartenstichting. Maar genoeg is het niet, zegt Rovers:

“Als mensen die bedragen horen denken ze vaak: dat is veel geld. Maar als je alles zelf moet betalen, huur, benzine, de buitenlandse reizen, is het lastig om vier jaar lang rond te komen.”

Chequeboekjes

Middels jaarlijkse Boudewijn Büch-lezingen wordt al gezocht naar financiële ondersteuning van Rovers’ biografie. Zo sprak Adriaan van Dis vlak voor zijn Büch-lezing in 2012 de hoop uit dat de aanwezigen na zijn lezing ‘naar hun chequeboekjes zullen grijpen’. Rovers vond het een sympathiek gebaar, een vruchtbare ook. Maar de 10.000 á 20.000 euro die Rovers zegt nodig te hebben, werd er bij lange na niet mee binnengehaald.

In het zoeken naar financiële oplossing viel de optie crowdfunding viel snel af. Rovers:

“Twee jaar geleden was dat nog hot en sexy. Maar inmiddels lijkt er een soort geefmoeheid op te treden. Al die mensen van naam bij wie je terecht komt, krijgen al zoveel verzoeken. Die beginnen steeds terughoudender te worden.”

De uiteindelijke ‘Boudewijn Büch Biografie Benefiet Veiling’, de eerste veiling die wordt gehouden ter financiering van een boek, ziet Rovers als een soort crowdfunding plus:

“Je kunt op de Büchveiling niet alleen een mooi item kopen: je draagt ook bij aan totstandkoming van een boek. Dus als die straks in de winkel ligt zijn er mensen die kunnen zeggen dat ze eraan hebben bijgedragen. Dat moet toch een bijzonder gevoel geven.”