Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Afghanistan verdient meer

Met een zeer bescheiden militaire missie van maximaal honderd militairen zal Nederland volgend jaar opnieuw in Afghanistan aanwezig zijn. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging gisteren akkoord met dit juiste besluit van het kabinet.

Nederland nam ruim tien jaar geleden verantwoordelijkheid met het sturen van militairen naar het chaotische land. Of het optreden van de internationale coalitie heeft bijgedragen aan de stabiliteit van het land is zeer de vraag. Maar een ordentelijke afronding is niet meer dan logisch.

Nederland gaat deel uitmaken van de NAVO-missie Resolute Support die een gevolg is van de NAVO-top in Chicago van najaar 2012 waar het bondgenootschap afspraken maakte over het overdragen van het militair gezag aan Afghanistan. De missie is gericht op het trainen, adviseren en assisteren van Afghaanse militairen en politieagenten. Geen eigen militaire activiteiten dus, zoals vooral van 2006 tot 2010 in Uruzgan wel het geval was.

Afghanistan is geen ‘heet’ onderwerp meer. Zoveel binnenlands politiek rumoer eerdere Afghanistan-missies veroorzaakten, zo stil was het nu. Dat heeft vooral te maken met de aard van de operatie. Opmerkelijk is dat de trainingsmissie dit keer wel wordt gesteund door de PvdA. Drie jaar geleden keerde deze partij zich nog tegen politie-trainingsactiviteiten van Nederland in het Noord-Afghaanse Kunduz. Maar consistentie is al langer bij de PvdA ver te zoeken als het om Afghanistan gaat.

Het boek Afghanistan lijkt bijna gesloten. Dat is vreemd. Nederland begon er een opbouwmissie. Dat opbouwen is nog lang niet klaar.