Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Zeezout geschikt voor opslag zonne-energie

Voor de moderne accu zijn de laatste jaren heel wat potentiële materialen de revue gepasseerd. Nikkelcadmium-, nikkelmetaalhydride-, zinklucht- en vooral diverse soorten lithiumaccu’s maakten kans als opvolger van de traditionele loodzuuraccu. Maar vaak bleken deze accu’s te duur, toxisch of niet lang houdbaar.

Nu is er opeens de zeezoutbatterij, in ontwikkeling voor productie bij het in Zwolle gevestigde innovatiebedrijf Dr Ten B.V. Ze kregen er onlangs twee Accenture Innovation Awards voor. „De zeezoutbatterij is een compleet nieuwe batterij, al kregen we uiteraard inspiratie uit ouder onderzoek”, vertelt directeur dr. Marnix ten Kortenaar. „Zo is er bij het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) onderzoek verricht naar nieuwe waterige accu’s.”

Het grote voordeel van de zeezoutaccu is dat hij gemaakt is van goedkoop en schoon materiaal. De accu is bij uitstek geschikt voor stationaire toepassingen zoals de opslag van zonne-energie, windenergie en netenergie, en minder goed toepasbaar in elektrische auto’s. „Dat komt vanwege de lage energiedichtheid, waardoor de accu meer ruimte in beslag neemt dan de huidige lithium-ionaccu’s”, aldus Kortenaar. „Ik ben afgestudeerd op de metaalluchtaccu. Dat model biedt voor elektrische voertuigen veel perspectief.”