Welkom terug, kippetjes

foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP

Er was even paniek, maar de gevaren van de vogelgriep bleken tóch binnen de perken te blijven. Bij de bedrijven in een cirkel van tien kilometer rondom de getroffen pluimveehouderij in Hekendorp is geen vogelgriep gevonden en dus kon het landelijk vervoersverbod worden opgeheven. Zo hervatte deze fabriek in Nunspeet zijn werkzaamheden gisteren ook weer. Dat betekent niet dat alle zorgen verdwenen zijn. De schade als gevolg van deze uitbraak van vogelgriep loopt nog altijd op, zegt brancheorganisatie Nepluvi. Dat komt omdat het minstens drie maanden niet mogelijk is om kippenvlees naar landen buiten de EU te exporteren. En daarna is het aan die landen afzonderlijk wanneer zij Nederlandse pluimveeproducten weer toestaan. Jan Odink, voorzitter van Nepluvi, voorziet daarom dat Nederland door deze uitbraak in totaal wel eens zo’n 75 tot 150 miljoen euro minder aan kippenvleugeltjes, -pootjes en in mindere mate -filets kan uitvoeren.