Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Vogelgriep aangetroffen bij pluimveebedrijf Ter Aar

In Ter Aar (Zuid-Holland) is bij een pluimveebedrijf met drie stallen ter grootte van circa 43.000 legkippen is vogelgriep aangetroffen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Het bedrijf wordt onmiddellijk geruimd.

In Ter Aar (Zuid-Holland) is bij een pluimveebedrijf met drie stallen ter grootte van circa 43.000 legkippen vogelgriep aangetroffen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Het bedrijf wordt onmiddellijk geruimd.

Het zou om een H5-variant gaan van het virus, maar morgen aan het einde van de dag kan pas met zekerheid worden vastgesteld worden welke variant het is. Tot die tijd geldt in ieder geval voor de komende 72 uur een transportverbod. Voor dezelfde periode is ook de ophok- en afschermplicht weer ingesteld. Rondom 10 kilometer van het bedrijf is een standstill afgekondigd. De vier andere pluimveebedrijven die binnen die straal liggen worden nu onderzocht.

Besmettelijke variant

Vijf dagen geleden werd de H5N8-variant van vogelgriep aangetroffen op een boerderij in Hekendorp. Die variant is zeer besmettelijk, kan theoretisch overgedragen worden op mensen en is in dat geval ook schadelijk voor de gezondheid.

Daarop werden 150.000 legkippen geruimd en stelde het ministerie een transportverbod van pluimvee in. Dat werd eergisteren opgeheven, maar is per direct weer ingesteld. Door het transportverbod dreigt een tekort op eieren in de supermarkten.

Hoog- en laag-pathogeen

Van de vogelgriep bestaan allerlei varianten, van laag-pathogeen (niet besmettelijk) tot hoog-pathogeen (zeer besmettelijk). Wanneer bij pluimveebedrijven een milde variant wordt aangetroffen, worden alle beesten geruimd om te voorkomen dat de ziekte muteert tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant. Voor de uitbraak in Hekendorp was het voor het laatst in 2003 dat er in Nederland een hoog-pathogene variant werd vastgesteld.

Op vier bedrijven die in de directe omgeving staan van het pluimveebedrijf in Ter Aar waar donderdag vogelgriep is vastgesteld, blijkt geen pluimvee te zijn. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

De bedrijven werden bezocht om te controleren of het pluimvee daar ook vogelgriep had. Alle vier de bedrijven liggen in een straal van tien kilometer van het besmette bedrijf.