Economie

Vandaag begint de belangrijkste wapenbeurs van het land, wat gebeurt daar?

2011-12-01 12:49:11 ROTTERDAM - Bezoekers op de jaarlijkse beurs van de Nederlandse industrie voor veiligheid en defensie in Ahoy Rotterdam. ANP JERRY LAMPEN
2011-12-01 12:49:11 ROTTERDAM - Bezoekers op de jaarlijkse beurs van de Nederlandse industrie voor veiligheid en defensie in Ahoy Rotterdam. ANP JERRY LAMPEN

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert wordt vanochtend in Rotterdam verwelkomd door demonstranten. De minister van Defensie opent in Ahoy de jaarlijkse wapenbeurs en die begint traditioneel onder protest van anti-wapenclubs. Hun voornaamste bezwaar is dat de beurs een podium biedt aan Israëlische wapenfabrikant Elbit.

Maar, wat blijkt, “Elbit heeft afgezegd”, vertelt Mat Herben namens de organisator van de beurs, de verenigde defensie-industrie NIDV. Dat zal de demonstranten niet weerhouden, denkt de oud-LPF-voorman, maar de 2.500 tot 3.000 geschatte bezoekers gelukkig ook niet. Vier vragen.

1. Wat moet ik me daarbij voorstellen, een wapenbeurs?

Herben verwerpt de betiteling ‘wapenbeurs’.

“Ik verzet me tegen de framing van die demonstranten die doen alsof dit een beurs is waar we allerlei gevaarlijke wapens verkopen aan enge regimes. Het is een symposium en tentoonstelling van de defensie-industrie voor de Nederlandse markt.”

Een plek dus om militaire spullen te verkopen aan de Nederlandse overheid. ”Er is misschien één stand met pistolen, verder zijn er vooral vrachtwagens, uniformen en dit jaar veel cyber.” ICT en andere innovatie is tegenwoordig immers minstens zo belangrijk voor de krijgsmacht als klassieke wapens. Toch is dit hét jaarlijkse evenement waar de ministeries van Defensie en Justitie door fabrikanten worden verleid om vooral hun wapentuig aan te schaffen. Spullen die dodelijk kunnen zijn.

2. Wie komen daar zoal?

Veel ambtenaren dus, al dan niet in uniform, die beslissen over de aanschaf van nieuw materieel voor leger en politie. En de fabrikanten daarvan. Damen scheepsbouwers, elektronicagigant Thales, de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockeed en het Duitse voertuigbedrijf Rheinmetall bijvoorbeeld. Maar ook Fox-IT, KPN, DAF, Fokker en Segway hebben een stand. Kijk hier voor de volledige lijst.

In de Nederlandse militaire industrie gaat jaarlijks drie miljard euro om, zegt Herben, maar geen enkel bedrijf is helemaal van Defensie afhankelijk.

Politici zijn ook ruim aanwezig vandaag. Minister Hennis verzorgt dus de opening. Karla Peijs, voormalig CDA-minister van Verkeer en Waterstaat is de voorzitter van de defensie-industrielobby NIDV waar ook Herben voor werkt. Ook CDA’er Maxime Verhagen, oud-minister van Buitenlandse Zaken en Economische zaken, is er bij. Hij is als ‘bijzonder vertegenwoordiger voor de Nederlandse defensie-industrie’ sinds vorig jaar bezig met het binnenhalen van orders die met de nieuwe JSF-straaljager te maken hebben. “De beurs heeft altijd een hoog reüniegehalte”, zegt Herben.

3. Wat is er te zien?

Geen Israëlische raketten dus, maar vooral veel wielvoertuigen. Dat komt omdat Defensie heeft aangegeven volgend jaar veel vrachtwagens te zullen bestellen. ”Boeing heeft ook een grote stand, omdat ze weten dat Nederland weer helikopters wil kopen”, zegt Herben.

Hoewel het niet fantastisch gaat met de defensie-industrie, is de beurs iets groter dan afgelopen jaren. Er is enig optimisme nu er minder bezuinigd wordt op Defensie dan voorzien.

“Het klimaat lijkt veranderd.”

4. Wat kost het?

Genodigden en standhouders krijgen gratis kaarten, maar wie de beurs los wil bezoeken, moet 500 euro neertellen. De kaarten zijn zo duur, legt Herben uit “om bedrijfsspionage te voorkomen. Straks komen er allemaal snijbonen uit andere landen met een fototoestel”.

En: het werpt een drempel op tegen de demonstranten.