Topman zegt sorry

foto Bloomberg

Een lang sorry was het zeker. Dertien tweets besteedde topman Travis Kalanick van taxi-app Uber aan de excuses die hij gisteren maakte voor het gedrag van zijn vicepresident Emil Michael.

Michael had tijdens een diner gesuggereerd dat Uber best een miljoen dollar kon inzetten om journalisten die negatief berichten over het bedrijf zwart te maken. Een aanwezige Buzzfeed-journalist bracht het nieuws naar buiten. „Emil’s opmerkingen waren verschrikkelijk en vertegenwoordigen niet ons bedrijf”, schreef Kalanick.

Uber is bezig om in snel tempo de taximarkt binnen te dringen. De app heeft inmiddels in tal van steden met goedkope tarieven de lokale taxibranche in de war gebracht. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 14 miljard euro.

Die expansiedrift verloopt niet elke keer op een even vriendelijke manier. In augustus meldde The Verge dat het bedrijf een grote campagne was gestart om concurrenten te dwarsbomen. In Frankrijk konden Uber-klanten via een app aantrekkelijke vrouwen als chauffeur regelen. „En wie zei dat vrouwen niet konden rijden?”, schreef Uber daarover in een blog.

Michael, die niet werd ontslagen, belde na zijn uitlatingen nog wel met Sarah Lacy, één van de kritische techjournalisten in Silicon Valley. „Ik werd net gebeld door Emil Michael, met de vraag om off the record te praten”, twitterde Lacy daarover. „Ik zei nee. Lezers en chauffeurs hebben het recht om hem te horen. Dus hij hing op.”