Opinie

U staat hier schaamteloos een opdringkassa te bedienen

Bij het Voedingscentrum zijn ze totaal de weg kwijt, bedacht Christiaan Weijts zich toen hij laatst afrekende bij het tankstation.

None

‘Nummer vijf graag.’ ‘Pompje vijf. En had meneer daar nog een gevulde koek bij gewild?’ ‘Bij een tank benzine?’ ‘Het is de weekaanbieding. Eén euro maar.’

‘Ongelooflijk. Op het station, bij een kop koffie, ja, daar begrijp ik dat ze je zo’n koek proberen aan te smeren. Maar hier?’

‘Tsja, ik moet het vragen. Van de filiaalchef. Dat controleren ze. Met mysterieklanten – echt hoor, als ik niet vraag of u een gevulde koek wilt, kan ik morgen met een stapel daklozenkrantjes voor de Jumbo gaan staan.’

‘Ongelooflijk, ik ga nu in actie komen, ik…’

‘Maar meneer, wat doet u nu?’

‘Ik ga een foto maken.’

‘Bent u dan zo’n… zo’n…?

‘Mysterieklant? Nee hoor. Het is voor op Twitter. Ik moet dat doen. Van het Voedingscentrum.’

‘Voedingscentrum? Die gaan toch alleen over je schone vaatdoeken?’

‘Nee hoor, ze zijn ook al een week bezig met de actie ‘verleid me niet’. En u bent mij nu aan het verleiden. Dus… even lachen en….’

‘Ik? Op mijn leeftijd? Laat naar u eigen kijken, meneer. Hier, neem een gevulde koek. Dan lullen we d’r niet meer over.’

‘Nu doet u het wéér. U creëert hier een obesogene omgeving! U staat hier schaamteloos een opdringkassa te bedienen. Verleid mij toch niet zo!’

‘Verleid me niet, verleid me… Ah, nu weet ik het. U bedoelt #verleidmeniet. Met een hashtag ervoor. Zeg dat dan. Nee, daar is m’n filiaalchef alleen maar blij mee, zegt-ie. Nog nooit zoveel gratis reclame gehad als nu met die foto’s. Ik heb ook eens op dat #verleidmeniet gekeken. Jezus Christus, het water loopt je in de bek. Donuts, roze koeken, marsepeinmuffins, je ken het zo gek niet bedenken, allemaal voor een habbekrats. Haha, #verleidmeniet. Doet me denken aan de patertjes vroeger, van wie je geen vieze boekjes mocht lezen. Die namen ze allemaal in, en gingen dan rond tijdens het kerkelijk overleg. Zo van: wat een viezigheid hè? Kijk nu toch eens wat een verschrikkelijke zondes de mensen begaan. Ha, #verleidmeniet. Nee, gelukkig hebben ze daar bij het Voedingscentrum meer verstand van vaatdoekjes. Meneer, als ik u was, zou ik mezelf liever gelukkig prijzen. We leven in een land met een minister van Vaatdoekjes, die op het Journaal komt vertellen dat je voor het eten je handen moet wassen.’

‘Eh, nou, vooruit. U wint. Pinnen graag.’

‘Anders nog? Zegeltjes erbij, voor onze vaatdoekactie?’