Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

The Graduate-regisseur Mike Nichols (83) overleden

Regisseur Mike Nichols is op 83-jarige leeftijd overleden. De regisseur was vooral bekend van de films ‘Who’s afraid of Virginia Woolf’ (1966) en ‘The Graduate’ (1967). Dat meldt ABC.

Regisseur Mike Nichols met zijn echtgenote, de journalist Diane Sawyer, op de rode loper van de Lifetime Achievement Awards in 2010 ter ere van zichzelf.
Regisseur Mike Nichols met zijn echtgenote, de journalist Diane Sawyer, op de rode loper van de Lifetime Achievement Awards in 2010 ter ere van zichzelf. Foto AP/Chris Pizzello

Regisseur Mike Nichols is op 83-jarige leeftijd overleden. De regisseur was vooral bekend van de films ‘Who’s afraid of Virginia Woolf’ (1966) en ‘The Graduate’ (1967). Dat meldt ABC.

Volgens ABC kwam de dood van de in 1931 in Duitsland geboren regisseur onverwacht. Hij laat zijn vrouw, drie kinderen en vier kleinkinderen achter. De regisseur staat bekend om de ijzersterke dialogen in de vaak op toneelstukken gebaseerde films. Hij was “typisch zo’n Amerikaanse regisseur met Oost-Europese wortels”, zegt oud-filmredacteur Bas Blokker.

Net als de oudere Billy Wilder waren het mensen met een fijne neus voor het menselijk tekort en de scherpe humor om dat in beeld uit te serveren. Nichols heeft memorabele films over de verhoudingen tussen geliefden gemaakt, met superieur uitgewerkte personages in het hart daarvan. Zijn eerste speelfilm ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf’ is legendarisch, ook al door het lumineuze idee om de hoofdrollen aan het oer-echtpaar Elizabeth Taylor en Richard Burton te geven. Love is a battlefield, maar onder alle strijd en haat blijft de liefde gloeien.

Toch was Nichols niet iemand die een rooskleurig beeld van menselijke relaties schetste. In de op een toneelstuk uit 1997 gebaseerde film ‘Closer’ (2004), met onder andere Jude Law, Nathalie Portman en Julie Roberts worden twee stellen bijna allemaal op elkaar verliefd. “En aan elke relatie kleeft de smet van de voorafgaande die verraden is”, aldus Blokker.

Denk ook terug aan het laatste shot van The Graduate (1967): na heel veel obstakels heeft Benjamin (een piepjonge Dustin Hoffman) zijn grote liefde Elaine (Katharine Ross) veroverd, en hoe ze dan kijken op de achterbank van de bus waarmee ze aan de rest van de wereld ontsnappen: eerst lacherig, opgewonden, dan bloedserieus en bezorgd.

Oscar, Emmy’s, Tony’s en een Grammy

Nichols won tijdens zijn carrière, die meer dan vijftig jaar duurde en theaterstukken als films regisseerde, onder meer een aantal Emmy-awards, negen Tony-awards, een Grammy en een Oscar. Die kreeg hij als beste regisseur voor de film ‘The Graduate’ (1967), waarin een jonge Dustin Hoffman zijn debuut maakte. De liedjes ‘Mrs. Robinson’ en ‘Scarborough Fair’ van Simon and Garfunkel uit de film werden grote hits.