Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Teeven wil gemeenten geen geld geven voor opvang illegalen

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het overleg van de Commissie Veiligheid en Justitie over de opvang en terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het overleg van de Commissie Veiligheid en Justitie over de opvang en terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Foto ANP/Jerry Lampen

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie en Veiligheid) wil gemeenten geen geld geven voor de opvang van illegalen, ook al eist de oppositie dit wel met het oog op de komende winter. Een uitspraak van het Europees Comité voor de Sociale Rechten stelde dat Nederland dit wel moet doen.

Volgens het comité van de Raad van Europa moet er een basisopvang - bed, bad en brood - zijn voor illegalen. Teeven gaf vervolgens aan een bijeenkomst van het Comité van Ministers af te wachten voordat er verdere maatregelen worden genomen. Die bijeenkomst zal in februari zijn.

Tot die tijd wil Teeven geen maatregelen nemen, zo bleek vandaag tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer. Gemeenten zullen dus geen geld van het Rijk krijgen voor de opvang van illegalen. Met de winter in aantocht had de oppositie dit wel geëist. Gemeenten die alsnog voorzien in winteropvang voor illegalen, zullen dit dus zelf moeten betalen. De uitspraak van het comité verandert niks aan het kabinetsbeleid, aldus de staatssecretaris. Hij wees daarnaast op de winterkouderegeling die in werking treedt zodra het vriest, waardoor er wel opvangmogelijkheden zijn.

Aan het verzoek om tijdelijk te stoppen met het uitzetten van vluchtelingen uit asielzoekerscentra - waardoor asielzoekers op straat belanden - gaf Teeven geen gehoor.

Wel wil de staatssecretaris in gesprek gaan met de gemeenten over problemen rondom het al dan niet opvangen van illegalen.