Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Staatssecretaris Dekker sluit twee evangelische basisscholen

Staatssecretaris Sander Dekker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Sander Dekker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) stopt per 1 januari met de bekostiging van twee basisscholen die bij de vereniging CEVO horen. Volgens Dekker is de onderwijskwaliteit ‘ver onder de maat’. De scholen in Amsterdam en Utrecht hoorden eerder bij het in opspraak geraakte SVES.

Dekker heeft vandaag de scholen gemeld dat zij vanaf 1 januari geen geld meer ontvangen, wat neerkomt op sluiting. Naast dat de onderwijskwaliteit ondermaats is, was er volgens de staatssecretaris ook geen zicht op dat het bestuur de kwaliteit binnen afzienbare tijd zou verbeteren.

Eerste keer dat deze maatregel gebruikt wordt

Het gaat om de scholen Tanisha (Amsterdam) en Talitha (Utrecht). Die vielen eerst nog onder de Stichting voor Evangelische Scholen (SVES). Afgelopen zomer moesten zes basisscholen van deze stichting de deuren sluiten wegens de ondermaatse kwaliteit van het onderwijs.

Twee van die scholen kwamen vervolgens onder hoede van de Christelijke Evangelische Vereniging voor Ouders (CEVO), waar staatssecretaris Dekker nu dus heeft ingegrepen. In het geval van Tanisha was de onderwijskwaliteit verslechterd van zwak naar zeer zwak. In overleg met de gemeenten Amsterdam en Utrecht wordt gekeken waar de zestig tot zeventig leerlingen na 1 januari terechtkunnen.

Het is de eerste keer dat de bekostiging van scholen wordt afgekapt op basis op basis van het ernstig of langdurig tekortschieten in kwaliteit.