Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Podcasts zijn plots populair - dankzij Serial, haar vader en haar broertje

De podcastfamilie: This American Life, Serial en StartUp
De podcastfamilie: This American Life, Serial en StartUp Beeld NRC

Vandaag komt de negende aflevering van Serial online, een podcastserie over de moord op een 17-jarig meisje. De show is onwaarschijnlijk populair: meer dan vijf miljoen downloads sinds begin oktober. Ook vader This American Life en broertje StartUp doen het goed. Een korte introductie van de podcastfamilie die podcasts weer hip maakte.

Hoewel, eigenlijk is de podcast nooit weggeweest, betoogde Marco Arment deze week. Hij is één van de investeerders in StartUp en ergert zich aan de verhalen die plotseling overal verschijnen waarin de podcast dood-en-weer-opgestaan verklaard wordt. Het medium is gewoon geleidelijk gegroeid van niche naar mainstream.

Hoe dan ook: momenteel zijn er drie shows waar die ‘mainstream’ het veel over heeft en waar veel naar wordt gewezen in artikelen over de ‘revival’ of ‘renaissance’ van de podcast.

Hieronder in het kort waar ze over gaan, waarom ze zo goed zijn, en een probeeraflevering.

Serial: één verhaal, per week verteld

Ineens lijkt iedereen het over Serial te hebben. Het is een soort True Detective in audiovorm, en waargebeurd. In 1999 werd een 17-jarig meisje vermoord. Haar ex-vriend, Adnan Syed, werd aangehouden en veroordeeld. Hij zit nog altijd vast, maar ontkent de moord te hebben gepleegd. Koenig werd benaderd door een kennis van Syed. Hoe meer ze zich in de zaak verdiepte, des te meer vreemde details kwamen er boven. Na een jaar speuren besloot ze er een documentaireserie over te maken. Er zijn inmiddels negen afleveringen.

De kracht ervan is dat Koenig zelf ook niet weet hoe het afloopt. Iedere invalshoek, elke versie van het verhaal wankelt van tijd tot tijd. Ze gaat gewoon haar nieuwsgierigheid achterna, en neemt de luisteraar mee.

Luisteren: als je de show nog niet kent, gewoon bij de eerste aflevering beginnen.

Meer Serial? Onze correspondent in de VS, Guus Valk, verklaart het succes van de show in vijf stappen. Dat stuk is hier (€) te lezen.

This American Life: één thema, verschillende verhalen

Serial heeft, zo zou je kunnen zeggen, een vader en een broertje. De vader is This American Life; zowel Sarah Koenig (Serial) als Alex Blumberg (StartUp) leerde het vak bij dit programma.

This American Life bestaat als radioshow al sinds 1995. Elke aflevering duurt een uur en heeft één thema, waarbinnen meerdere journalistieke verhalen verteld worden. Er zijn inmiddels 539 afleveringen, die zich bijvoorbeeld richtten op anekdotes van babysitters, verhalen die zich afspelen in een pretpark of de dagelijkse gang van zaken bij een autodealer. Als podcast wordt elke aflevering ongeveer één miljoen keer gedownload.

De show van bedenker en presentator Ira Glass weet elke aflevering te verrassen met bijzondere en goed vertelde verhalen. De makers blinken uit in het vertellen van grote verhalen door het klein en - vooral - menselijk te houden.

Luisteren: een van de leukste afleveringen: #339, over verbroken relaties. Een meisje probeert haar break-up te verwerken door een liefdesliedje te schrijven en krijgt daarbij hulp van Phil Collins.

StartUp: de meta-podcast

Vrijwel gelijktijdig met Serial begon Alex Blumberg, die het vak net als Koenig bij TAL leerde, met StartUp, een podcast over het beginnen van zijn eigen podcastbedrijfje. Of, zoals hij het zelf zegt: “it’s about what happens when someone who knows nothing about business starts one”. Hij haalde onlangs 1,5 miljoen dollar op bij investeerders, waarvan 200.000 via crowdfunding onder luisteraars.

Blumberg wint je sympathie door je overal bij mee te laten luisteren. Ja, hij is onzeker, en onervaren, maar hij gaat ervoor. Je bent bij de verhitte gesprekken met zijn vrouw en bij de zenuwachtige pitch die hij aan een potentiële investeerder geeft.

Luisteren: ook hier kun je het best gewoon bij aflevering één instappen. Blumberg pitcht zijn idee aan iemand die veel geld heeft.

Meer podcasts luisteren? Probeer Radiolab, dat op een toegankelijke manier wetenschappelijke en filosofische onderwerpen behandelt. Of 99% Invisible, over ontwerp en architectuur. Of TED Radio Hour, over inspirerende ideeën uit TED-talks. Een soort Nederlandse This American Life was Plots van de VPRO, dat in december stopte. Alle op deze pagina genoemde podcasts zijn ook in iTunes te vinden.

Ook NRC Q heeft sinds kort een podcast: Liftgeheimen - over een íetwat gevoelige kwestie die je liever niet met de rest van kantoor deelt. Elke week verschijnt een nieuwe editie. Beluister hier aflevering 1, aflevering 2, en de aflevering van vorige week. Wil je zelf een liftgeheim delen? Geef je dan hier op.