Randstad hield bij of jij een hoofddoekje droeg

Het logo van Randstad uitzendbureau. Foto ANP / Lex van Lieshout

De twee grootste uitzendbureaus van Nederland schenden de privacy van hun uitzendkrachten. Randstad en Adecco gaan onzorgvuldig om met paspoorten en medische gegevens, aldus het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Dat staat vandaag in de Volkskrant.

Randstad registreerde onder andere medische gegevens en het dragen van hoofddoekjes. Adecco stuurde voortijdig kopieën van paspoorten van uitzendkrachten richting opdrachtgevers. Daarnaast bewaren beide uitzendbureaus gegevens te lang. Daarmee overtreden de bedrijven de Wet bescherming persoonsgegevens. Volgens het CBP is het verspreiden en bewaren van identiteitsbewijzen riskant, omdat het de kans op identiteitsfraude verhoogt. Bovendien geeft het opdrachtgevers in theorie de mogelijkheid te selecteren op nationaliteit en op uiterlijk.

‘Achterhaald’

De bedrijven stellen volgens de Volkskrant dat de wet achterhaald is. De Wet op loonbelasting verplicht dat de uitzendbureaus op het moment dat iemand via hen aan een baan komt een identiteitsbewijs van diegene in de administratie opnemen. Volgens een woordvoerder van Randstad is het “onwerkbaar om dat snel te doen”, omdat diegene dan al aan het werk is. Uitzendkrachten zelf hun persoonsgegevens laten uploaden zou het systeem juist gevoelig maken voor fraude, aldus Randstad. Zo zitten de uitzendbureaus naar eigen zeggen klem tussen twee wetten.

Randstad en Adecco worden gesteund door brancheorganisatie ABU, die zegt dat de privacyregels niet zijn aangepast aan het grote aantal flexwerkers. De branche is met het ministerie aan het kijken of wetgeving getoetst kan worden om te kijken of ze aansluit op de moderne arbeidsmarkt met vele flexwerkers.

    • Sam de Voogt