Paulien Cornelisse wil dit weten

Paulien Cornelisse vroeg aan honderd denkers: ‘Welk inzicht uit je vakgebied kan anderen helpen in het dagelijks leven?’

Illustratie tjarko van der pol

Beste denkers, wetenschappers, en mensen die de wereld beter begrijpen dan ik,

Welk inzicht uit je vakgebied kan anderen helpen in het dagelijks leven?

Ik realiseer me dat deze vraag misschien een beetje irritant overkomt. Stel, u doet theoretische natuurkunde, dan moet u waarschijnlijk op menig verjaardag antwoord geven op de schamperende vraag: ‘En wat hebben wíj daaraan?’ En misschien komt er dan ook nog iemand om de hoek met ‘van onze belastingcenten’.

Zo is mijn vraag dus niet bedoeld. Waar ik meer in geïnteresseerd ben, zijn specifieke inzichten uit uw vakgebied die u ook als nuttig ervaart in het dagelijks leven.

Dit kan een inzicht zijn dat rechtstreeks toepasbaar is, maar het kan ook zijn dat u een onverwachte parallel ziet tussen een inzicht uit uw vakgebied en een situatie in het dagelijks leven. Hoe specifieker hoe beter.

Ik zou het heel leuk vinden als u minstens één keer het woord ‘ik’ wilt gebruiken en iets uit uw persoonlijke leven in uw antwoord wilt verwerken.

Ik kijk uit naar uw antwoord, met vriendelijke groet, Paulien Cornelisse