Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oud-premier Kok lobbyde voor Melkert als eurocommissaris

Ad Melkert en Wim Kok verlaten de politieke arena na de zwaar teleurstellende verkiezingsuitslag van woensdag 15 mei 2002.
Ad Melkert en Wim Kok verlaten de politieke arena na de zwaar teleurstellende verkiezingsuitslag van woensdag 15 mei 2002. ANP/ Robert Vos

Als het aan Wim Kok had gelegen, was niet Frans Timmermans of Jeroen Dijsselbloem naar Brussel gegaan, maar Ad Melkert. De oud-premier heeft PvdA-leider Diederik Samsom eerder dit jaar laten weten Melkert een uitstekende kandidaat te vinden om eurocommissaris te worden namens Nederland, schrijft NRC Handelsblad. Kok bevestigt desgevraagd dat hij in een gesprek „de naam van Melkert onder de aandacht van Samsom” heeft gebracht.

Kok achtte zijn voormalige kroonprins ‘commissariabel’ omdat hij over uitgebreide sociaal-economische kennis en een groot internationaal netwerk beschikt.
Ook Melkert zelf heeft tegen Samsom gezegd dat hij beschikbaar was als eurocommissaris, zeggen betrokkenen. Dat gebeurde tijdens gesprekken die de twee voerden over een rapport dat Melkert vorig jaar schreef voor de PvdA.

Samsom zag niets in kandidatuur

De lobby van Kok en Melkert bleek tevergeefs: Samsom zag niets in een kandidatuur van Melkert. Hij vond volgens ingewijden dat de oud-PvdA-leider te lang weg was uit de actieve politiek.

Samsom wilde een PvdA-bewindspersoon uit het huidige kabinet naar Brussel sturen. Dat werd Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken), nadat Jeroen Dijsselbloem (Financiën) door beoogd commissievoorzitter Juncker geblokkeerd was.

“Melkert was eigenlijk nooit een serieuze optie”, zegt een betrokkene. “Dijsselbloem en Timmermans zitten echt in een andere league dan hij”.

‘Besmet’

Melkert verliet in 2002 de Nederlandse politiek nadat hij als PvdA-lijsttrekker een enorme nederlaag had geleden tegen de LPF van wijlen Pim Fortuyn. In de PvdA gold Melkert jarenlang als ‘besmet’. Onlangs werd hij voorzichtig gerehabiliteerd: hij schreef een rapport voor de partij over ‘linkse oplossingen’ om uit de economische crisis te komen.

Wim Kok heeft altijd gevonden dat zijn opvolger onrecht is gedaan. Toen Kok inzag dat de PvdA-top Melkert niet in Brussel wilde, staakte hij zijn lobbypogingen. Melkert zelf was tot vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.