Opleving arbeidsmarkt? Per vacature zijn er nog steeds zes werklozen

Beeld iStock, bewerking NRC Q

Werkloosheid ongeveer gelijk

Update 9.40 uur: De werkloosheid is vorige maand niet gedaald of gestegen maar ongeveer gelijk gebleven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend. 8 procent van de beroepsbevolking - of 627.000 mensen - was vorige maand werkloos. De werkloosheid daalde daarvoor al vijf maanden. Vorige maand daalde het aantal uitkeringen ook, maar slechts met vijfhonderd tot 419.000. Het aantal uitkeringen onder jongeren tot 25 steeg veel sterker: met bijna 3 procent.

Volgens het CBS daalt de werkloosheid minder snel doordat meer mensen zich aanbieden op de arbeidsmarkt. Een deel daarvan vindt niet meteen een baan.

Het CBS maakte vanochtend ook de cijfers over het consumentenvertrouwen bekend. Daar gaat het slechter. Consumenten besteedden in september 0,6 procent minder dan een jaar ervoor - na vier maanden groei. En ze zijn vooral “een stuk somberder” over de economie. In november daalde het vertrouwen met 5 punten tot -8. Het dieptepunt was in februari 2013: -44.

627 duizend. Zo veel Nederlanders zitten er as we speak thuis zonder werk. NRC Q bekeek het maandelijks werkloosheidspercentage (en de ontwikkeling hiervan) sinds januari 2004. De afgelopen tien jaar zijn er gigantische schommelingen - van blauw naar rood en terug - geweest. Met recentelijk wat goed nieuws: de afgelopen maanden daalde de werkloosheid licht. In september was het werkloosheidspercentage 0,6 procentpunt lager dan een jaar eerder, 8 procent van de beroepsbevolking zat op dat moment zonder baan.

Ook op de lange termijn is het lichte herstel zichtbaar. Maar betekent dit dat de problemen vanaf nu uit de lucht zijn? Nee. Per beschikbare vacature zijn er alsnog zo’n zes werkzoekenden. Dringen dus.

    • Yordi Dam