Oostendse smeus

illustratie jet peters
illustratie jet peters

In ‘Het wilde eten’ van Jacques Hermus staat een oud vissermansgerecht van de Vlaamse kust, gestoken in een modern jasje. De smeus – van het Vlaamse woord smeuzen ofwel pletten – was oorspronkelijk een schotel van met karnemelk gestampte aardappels, gebrande boter en gebakken haring. Stevige kost voor hardwerkende types. Het recept voor deze luxere versie komt uit bierrestaurant De Bistronoom in Oostende.

De hazelnootboter waar Hermus het over heeft is niets anders dan boter die je laat smelten en bruin laat kleuren. De karamellisatie van de eiwitten zorgt voor een nootachtige smaak. Gebruik een pan met dikke bodem en niet te hoog vuur. Houd de pan een beetje in beweging zodat het bruiningsproces gelijkmatig verloopt. Als de boter eenmaal begint te schuimen gaat het vrij snel, dus blijf erbij. Er zit maar een heel korte tijd tussen een verrukkelijke beurre noisette en domweg verbrande boter.

    • Janneke Vreugdenhil