Ooit onomstreden Cosby te omstreden voor NBC en Netflix

Foto AFP

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De poging tot een comeback is ten einde, zo lijkt het. Woensdag maakten omroep NBC en videodienst Netflix bekend dat hun grootse plannen met Bill Cosby van tafel zijn.

Met een grijze baard en zijn gevoel voor humor intact dook de 77-jarige komiek de afgelopen maanden overal op in de media, maar in de slipstream van zijn media-campagne kwamen ook de oude beschuldigingen van verkrachting weer boven. En zo dreigt America’s Dad - een icoon van de Amerikaanse televisie - hard van zijn voetstuk te vallen.

NBC wilde een nieuwe komische serie maken met de oude heer in de hoofdrol. Netflix zou een stand-up optreden opnemen en uitzenden voor abonnees wereldwijd. Beide plannen zijn ‘niet langer in ontwikkeling’, zoals dat heet in entertainmentkringen. TV Land, waar oude lievelingsprogramma’s eeuwig op herhaling gaan, heeft The Cosby Show stopgezet.

Cosby, voorheen de onomstreden maestro van de gezinsvriendelijke tv, is te omstreden geworden.

De afgelopen weken hebben drie vrouwen beweerd dat ze door Cosby zijn misbruikt - beschuldigingen die de acteur en zijn advocaat altijd stellig hebben ontkend. De vrouwen zouden alleen maar op roem en geld uit zijn. In recente interviews laat Cosby standaard stiltes vallen als de - deels oude - aantijgingen ter sprake komen.

Zijn geplande standup-shows en een tentoonstelling van zijn Afro-Amerikaanse kunst in Washington gaan gewoon door.

Ook JetBlue snijdt in de beenruimte

Van sommige voordeeltjes voel je al snel aan dat ze te mooi zijn om waar te zijn. Maar JetBlue, een favoriete budget-luchtvaartmaatschappij van reizigers tussen de oost- en westkust, wist het lang vol te houden: gratis koffers inchecken, redelijke beenruimte, gratis wifi aan boord. Daar komt een einde aan, meldt het bedrijf.

Volgend jaar gaat een en ander meer kosten in nieuwe Airbus-toestellen, waarin het dus krapper zitten wordt. Het moet de onderneming jaarlijks zo’n 400 miljoen dolla3 (319 miljoen euro) opleveren. Maar alleen als zij die met JetBlue reizen dat zullen blijven doen terwijl ze net zo krap en duur zitten als bij de concurrentie.

Google koopt app-maker; app wordt gratis

Iedereen kan een app maken, maar de meesten van ons hebben er een beetje steun bij nodig. Daarvoor is er Form, een hulpmiddel voor de ambitieuze app-bouwer, ontworpen door het bedrijf RelativeWave.

Het probleem was dat dit programma maar liefst 80 dollar (krap 64 euro) kostte. Nu niet meer.  Google heeft RelativeWave gekocht en prompt is Form gratis verkrijgbaar. Hoeveel geld Google ervoor overhad is niet bekend. Dat er een versie voor Android komt, staat wel vast; tot nog toe werd Form alleen voor Mac gemaakt.

Form is hier te vinden - voor niks dus. En wie het programma al had gekocht, krijgt nu zijn geld terug. Een in de tech-wereld ongewone en gewaardeerde zet, zoals TechCrunch schrijft.

    • Diederik van Hoogstraten