Onderzoek naar handel met voorkennis bij BNP Paribas

De toezichthouder op de financiële markten in Frankrijk is een verkennend onderzoek gestart naar handel met voorkennis bij de Franse bank BNP Paribas. Dat is extra pijnlijk omdat de bank onlangs ook al een boete kreeg van de Amerikaanse justitie wegens het schenden van sanctieverdragen.

Het onderzoek is deze maand ingesteld en het is nog te vroeg om iets te zeggen over de omvang van de fraude, aldus een woordvoerder van waakhond Autorité des Marchés Financiers (AMF) in Parijs. Ook is nog niet bekend hoeveel medewerkers van de bank er mogelijk bij betrokken zijn. Het kan volgens AMF uiteindelijk ook blijken dat de huidige aanwijzingen waarover de AMF beschikt, te mager zijn om een strafzaak te beginnen.

BNP Paribas kreeg in juni van dit jaar van de Amerikaanse justitie een boete van bijna 9 miljard dollar (ruim 7 miljard euro) wegens het schenden van sancties tegen landen als Iran, Soedan en Cuba.

Volgens het Franse satirische weekblad Le Canard Enchaîné onderzoekt AMF de handel met voorkennis door leden van het hogere management van de bank. Zij zouden in 2013, tijdens het onderzoek van de VS naar het schenden van sancties, in aandelen van de bank hebben gehandeld. Het blad noemt geen bron.

Bestuursvoorzitter Baudouin Prot, zijn voorganger Michel Pebereau en bestuurslid Philippe Bordenave verkochten in 2013 voor ongeveer 13 miljoen euro aan aandelen, zo valt te lezen in het jaarverslag van de bank. Uit het jaarverslag valt niet af te leiden wanneer ze dat precies deden.

Volgens advocaat Thierry Marembert, die eerder verdachten van handel met voorkennis bijstond, zijn de beweringen in Le Canard erg onwaarschijnlijk. Daarvoor zou er een te lange periode zitten tussen de handel met voorkennis in 2013 en de boete wegens schending van sancties in 2014.

„Het zal ingewikkeld worden om te bewijzen wie er wanneer over welke informatie beschikte”, aldus Marembert. De officier van justitie zal volgens hem een gedetailleerde tijdlijn moeten gaan reconstrueren om aanwijzingen te kunnen vinden voor misbruik van voorkennis.

Een woordvoerder van BNP Paribas wilde gisteren niet reageren op het onderzoek door AMF. (Bloomberg)