Onderzoek naar bedreiging VVD’ers Heemskerk levert niets op

Foto NRC / Olivier Middendorp

Strafrechtelijk onderzoek naar ernstige bedreigingen van een wethouder en een kandidaat-raadslid van de VVD-fractie in Heemskerk heeft niets opgeleverd, meldt het OM.

Vanaf juli 2013 kregen wethouder Ellen van Tongeren en kandidaat-raadslid Thijs Jansen van de VVD-fractie gemeente Heemskerk anonieme dreigbrieven toegestuurd. De brieven waren voor het landelijke en het regionale VVD-bestuur aanleiding om de complete partij terug te trekken vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar.

In totaal ging het om vijf dreigbrieven. Meermaals werd Jansen gesommeerd om zijn kandidatuur in te trekken. ‘Je hebt nog twee weken, anders gaat je kop eraf. TREK JE TERUG’, citeerde NRC destijds uit een van de briefjes. En in een andere brief: ‘Je bent homoseksueel en je weet niet waar je het over hebt. Trek je terug nu het nog kan’.

Forensische onderzoeken, waaronder DNA-onderzoek, naar de herkomst van de brieven leverden niets op. De officier van justitie heeft daarom besloten het onderzoek te beëindigen.

Lees in NRC Handelsblad: ‘Ineens had de VVD allemaal nieuwe leden’

    • Marije Willems