Niet alle Primeur is Inferieur

De tijd dat hier op het raam van iedere supermarkt, slijter of wijnspeciaalzaak een banier hing met Le Beaujolais Primeur est arrivé! lijkt passé. Nu op deze derde donderdag van november wereldwijd officieel het startschot weer heeft geklonken dat Beaujolais’ jeugdwijn weer geschonken mag worden, zal dit in Nederland nauwelijks nog gehoor vinden.

Op zich is dat merkwaardig. Net nu we hier de smaak te pakken beginnen te krijgen van licht gekoeld rood met een wat lager alcoholpercentage, keren wij het de rug toe. Toch is die afkeer niet uit de lucht komen vallen.

Ik heb al eens gepubliceerd dat het gros van de Beaujolais Primeur al tenminste een decennium kwalitatief ver onder de maat is. En op een bepaald moment gaat ook de niet-geoefende wijndrinker dat proeven.

Aldus is de hele regio met de kater komen zitten. Primeur –dat tekent voor dertig procent van de output- heeft de positie van Beaujolais ondermijnd. De betere Villages-kwaliteit en de tien crus worden over een kam geschoren. En ook die worden steeds moeilijker verkocht. En niet alleen in Nederland. Ter illustratie: van de 36 miljoen geproduceerde liters in 2010 vond slechts 27,5 miljoen liter een baasje.

Maar ter plekke laat men de ontstane eb niet op zijn beloop. In de regio is een bruggenhoofd ontstaan van protagonisten van de gamaydruif én biologisch-dynamisch wijngaardenieren. Inmiddels geniet een aantal daarvan zelfs al wereldfaam, zij het vooral nog in professionele kring.

Onlangs verzamelde zich een klein gezelschap daaruit in Brasserie van Baerle, een Amsterdamse restaurant dat Beaujolais een warm hart toedraagt. Daar vond een ‘studieproeverij’ plaats waar wijnen van gekende natuurvorsers blind geproefd werden naast die van andere kleine kwaliteitsproducenten.

Zo namen achtereenvolgens biopausen Foillard, Lapierre, Breton en Métras het op tegen Vincent, Matray en Michaud.

Conclusie na het beoordelen van dertig wijnen uit crus als Régnié, Chiroubles, Fleurie, Juliénas, Brouilly en Morgon blijkt dat er sprake is van twee volstrekt verschillende stijlen.

Hetgeen aan de proeftafel overigens ook resulteerde in twee kampen: Puur Natuur tegen The Best of the Rest. Ik vond mij zelf terug in het naturistenkamp.

Toch is er sprake van een overall winnaar. En dat is de streek zelf. Het startschot voor kwaliteit heeft geklonken.

Mijn drie favorieten:

Régnié 2012 Guy Breton (De Smaakimporteur; € 16,30) Morgon 2013 Cuvée Nature Marcel Lapierre (De Wijnvriend.nl; € 17,90). Chénas Cuvée Prestige 2013 Lilian Matray. (La Maison Blanche; à € 14,50 bij afname half dozijn).

Aan te raden Primeurwijnen:

Domaine Vissoux (Vinoblesse), Guy Breton (de Smaakimporteur) en Château Cambon (van Marcel Lapierre), te koop bij De Wijnvriend en Vleck Wijnen.

Laatstgenoemde slaat vanmiddag om 17.00 uur een 225 liter vat Cambon Primeur aan in restaurant Foyer van Felix Meritis, Keizersgracht 324 in Amsterdam.

Vaste waar is er in de vorm van Bojo-worst en oude Hollandse kaas.

Nagekomen mededeling

Net geproefd: Brut de Cuve 2014, de Beaujolais Primeur van Isabelle en Bruno Perraud.

Mag niet zo heten omdat de makers zich niet aan de regeltjes houden. Neemt niet weg dat dit een voorbeeld-Primeur is. Fles mag rustig aan de mond gezet worden. Importeur David Bolomey doet dat ook.

    • Harold Hamersma