Vaderkikker weet de weg

Foto Andrius Pasukonis

Onthouden hoe je terug naar huis moet: dat kunnen zoogdieren, vogels, schildpadden en vissen. Maar hoe het zit met amfibieën, had niemand onderzocht. Totdat Oostenrijkse onderzoekers in Frans Guyana deze pijlgifkikkertjes zenderden (het zendertje is rood). De kikkertjes (Allobates femoralis) leggen honderden meters af in het regenwoud om voor elk van hun tientallen kikkervisjes een goede kraamkamer te zoeken. Ze transporteren hun jonkies daarbij één voor één op hun rug en bezoeken ze daarna nog geregeld om ze te voeren en indien nodig te verhuizen. De Oostenrijkse onderzoekers verplaatsten 47 gezenderde kikkermannen gemiddeld 250 meter. Ze brachten de helft van de dieren naar een gebied waar de kikkers nog nooit waren geweest. Deze kikkers dwaalden vervolgens in alle richtingen. De kikkers die na de verplaatsing nog in bekend terrein waren, vonden feilloos hun weg terug. Het kan niet anders of deze kikkers hebben een kaart van hun omgeving in hun hoofd, aldus de onderzoekers (Biology Letters, 19 nov.).