Minder schade door het infuus

Deze rubriek belicht elke donderdag een nieuw bedrijf. Dit keer: betere medicijndosering

None

Bedrijf: Innofuse.

Oprichter: Brechtje Riphagen.

Medewerkers: Zes.

Wat is het?

Je ligt in het ziekenhuis en krijgt medicijnen via een infuussysteem. De medicijnen of het vocht komen in een vloeistofreservoir boven je bed te hangen, een pomp geeft precies de juiste hoeveelheid van het medicijn af. Een infuuslijntje loopt van de pomp naar je lichaam.

Mooi systeem?

Ja. Alleen gaat het niet altijd goed. Als een patiënt verschillende medicijnen met een verschillende dosis moet krijgen, loopt dat allemaal via hetzelfde infuusslangetje. Daardoor ontstaan drukverschillen die leiden tot afwijkingen in dosering. Soms is de dosis wel een paar keer zo hoog, terwijl één druppel afwijking al een groot effect geeft. Biomedisch technoloog Brechtje Riphagen ontdekte dat tijdens haar afstuderen in 2009. Sindsdien is ze bezig met het ontwikkelen van een infuuslijn die gelijktijdig en nauwkeurig medicijnen toedient.

Bestond dat nog niet?

Meestal richten onderzoek en innovatie zich op de pomp. Riphagen richtte zich op het slangetje. Zo kunnen de medicijnen beter gemengd en gedoseerd worden.

Voor wie is het bedoeld?

Kwetsbare patiënten, zoals couveusebaby’s, mensen op de intensive care of terminale ouderen. Onder couveusebaby’s is de hersenschade nu 40 procent, en dat zou – onder andere - door schommelingen in medicijntoediening kunnen komen.

Wat is het verdienmodel?

Innofuse wil het verkopen aan ziekenhuizen. Het bedrijf is nog bezig met de ontwikkeling en hoopt de vinding in 2016 op de markt te brengen.

    • Charlotte van ’t Wout