Huidbacil domineert openbaar toilet

Huidbacteriën overleven beter in openbare toiletten dan darmbacteriën. Dat concludeerden Amerikaanse biologen van Stanford University deze week in Applied Environmental Microbiology. Ze volgden de ontwikkeling van de bacterieflora op de toiletbril, de vloer voor de toiletpot en het zeeppompje na een intensieve schoonmaak met chloor.

Op de vloer overheersten aanvankelijk darmbacteriën, maar die maakten al snel plaats voor huidbacteriën. Op toiletbril en zeeppompje ontstonden stabiele populaties, met 45 procent darmbacteriën en 45 procent huidbacteriën.

Microbiologisch was het verschil tussen dames- en heren-wc’ s alleen zichtbaar op de toiletbril. Bij de dames waren vaginale bacteriën, Lactobacillus en Anaerococcus duidelijk meer aanwezig, terwijl op de mannen-wc de darmbewoners Roseburia en Blautia relatief meer voorkwamen. Tussen vloeren en zeeppompjes was geen verschil.

Een complicatie is dat de studie werd uitgevoerd in een gebouw van de biologiefaculteit, op de verdieping waar ecologen en microbiologen hun werkkamers en laboratoria hebben. Wie weet wat voor vreemde bacteriën deze mensen met zich meeslepen? Het maakt in ieder geval de vondst van de ziekteverwekker Staphylococcus aureus op de toiletvloer minder indrukwekkend, als je weet dat er op dezelfde etage proeven mee gedaan worden.