Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Met zo’n handelsverdrag geeft de Kamer alle bevoegdheden weg

Illustratie John Cole

De dreiging van megaboetes beperkt de vrijheid van wetgevers, vinden Hilde van der Pas, Geert Ritsema, Roeline Knottnerus en Burghard Ilge.

Drie topadvocaten die voortaan beslissen of buitenlandse bedrijven in een natuurgebied naar schaliegas mogen boren of hoe we onze gezondheidszorg inrichten. Dat is een mogelijk gevolg van een handelsverdrag tussen de EU en Canada waar de Tweede Kamer vandaag en de EU Raad van Ministers morgen over overleggen.

Terwijl het debat over een handelsverdrag tussen de EU en de VS (TTIP) langzaam op gang begint te komen, dreigt het verdrag met Canada er in Nederland geruisloos via de achterdeur ingefietst te worden.

Hoe dat kan? In het verdrag met Canada is een controversiële clausule opgenomen, die buitenlandse bedrijven in staat stelt om landen rechtstreeks aan te klagen bij particuliere internationale tribunalen en daar compensatie te eisen voor wetgeving – bijvoorbeeld op het gebied van volksgezondheid, het milieu en financiële stabiliteit – waarvan zij menen dat deze hun winsten aantasten.

Hilde van der Pas (Transnational Institute), Geert Ritsema (Milieudefensie), Roeline Knottnerus (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) en Burghard Ilge (BothENDS), allen verbonden aan de Fair Green & Global Alliantie.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Met zo’n handelsverdrag geeft de Kamer alles weg’ (€)