Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Medicijn MS na herintroductie op de markt veertig keer duurder

Foto Lex van Lieshout / ANP

Het medicijn Lemtrada voor patiënten met de zenuwziekte Multiple Sclerose (MS) is na een herintroductie op de markt in één keer veertig keer duurder geworden. Alle verzekeraars vergoeden het, maar Zilveren Kruis Achmea is boos over de prijsstijging, en probeert farmaceutisch bedrijf Genzyme te bewegen het medicijn goedkoper te maken.

MS-medicijn Lemtrada, met de werkzame stof alemtuzumab, was eerder op de markt onder de merknaam MabCampath. Het medicijn was toen bedoeld voor patiënten met leukemie (bloedkanker), maar bleek ook geschikt voor de behandeling van MS-patiënten. Patiënten met deze zenuwziekte raken op termijn invalide; alemtuzumab vertraagt dat proces en zorgt voor minder aanvallen.

In 2012 haalde Genzyme het leukemiemedicijn van de markt. Door de geneesmiddelenautoriteit werd het vervolgens goedgekeurd als medicijn voor MS-patiënten en daarop bracht Genzyme het voor de behandeling van die aandoening op de markt.

Uit de tarieflijsten van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat het medicijn na herintroductie 618,33 euro per milligram kostte; eerder was dat 15,33 euro per milligram. Het middel moet in een andere dosis worden toegediend en de veiligheid moet op een andere manier gecontroleerd worden. De werkzame stof is echter identiek, blijkt uit de bijsluiters van beide producten.

Manager zorginkoop farmacie Peter de Braal van verzekeraar Achmea: “Dit is een wisseltruc. Deze prijsverhoging is extreem. Wij ageren hiertegen.” Farmaceut Genzyme bevestigt de prijsstijging, maar spreekt van een “reële kostenstijging”.

Lees verder vandaag in nrc.next: ‘Het medicijn bleef hetzelfde, de prijs werd 40 keer hoger’