Lokale partijen domineren ook in nieuwe fusiegemeenten

Zestien gemeenten naar de stembus voor zes gemeenteraden
Zestien gemeenten naar de stembus voor zes gemeenteraden

De lokale partijen hebben het gisteren goed gedaan bij de raadsverkiezingen voor zes nieuwe gemeenten. In vier ervan – Alkmaar, Krimpenerwaard, Nissewaard en Oss – werden lokale partijen de grootste. In Den Bosch haalden vijf partijen, waaronder twee lokale, vijf zetels. In Groesbeek eindigden drie partijen op drie zetels, waaronder een lokale.

De stremming vond plaats in zestien gemeenten die per 1 januari opgaan in de zes nieuwe. Het aantal gemeenten in Nederland daalt dan van 403 naar 393.

De uitslag bevestigt de trend die zichtbaar was bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar. Toen stemde bijna 30 procent van de kiezers op een lokale partij. Kiezers letten bij raadsverkiezingen traditiegetrouw vooral op lokale thema’s. Lokale partijen blijken vaak het best bij hun ideeën aan te sluiten.

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart was landelijk gemiddeld 54 procent. Bij de verkiezingen van gisteren bleef het opkomstcijfer daaronder. In Nissewaard – Spijkenisse en Bernisse – bracht slechts 35,4 procent van de kiesgerechtigden een stem uit. In Oss was het opkomstpercentage 41,3, in Den Bosch 40,5 en in Alkmaar 42,5. In Krimpenerwaard – een samenvoeging van Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Vlist en Schoonhoven – ging 53,1 procent stemmen.

Groesbeek trok de meeste kiesgerechtigden naar de stembus: 66,3 procent. Een woordvoerder van de gemeenste zei dat dat kwam door een referendum over de nieuwe naam van Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen. De naam Berg en Dal won het van Groesbeek, met een verschil van slechts enkele honderden stemmen. De nieuwe raad zal de definitieve beslissing nemen. De 23 zetels van de raad worden bezet door elf partijen.

De lage opkomst is in lijn met de bevinding uit onderzoek van het Centraal Planbureau dat samenvoegen van gemeenten ertoe leidt dat kiezers wegblijven bij lokale verkiezingen. De opkomst in fusiegemeenten daalt gemiddeld met 2,5 procentpunt. Dat effect houdt zeker acht jaar aan – minstens twee raadsverkiezingen op rij.