Kelderende ijzerertsprijs halveert fortuin Australische miljardair

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De prijs van ijzererts is dit jaar bijna gehalveerd. Het fortuin van de Australische mijnbouwmiljardair Andrew Forrest nam daardoor ook met de helft af, schrijft The Sydney Morning Herald.

Andrew Forrest, de oprichter en eigenaar van de Fortescue Metals Group, verloor dit jaar maar liefst 2,8 miljard Australische dollar. Tegen de Sydney Morning Herald zegt Forrest dat hij zijn vermogen “niet telde toen het toenam” en dat ook niet doet nu het weer afneemt.

De prijs van een ton ijzererts naderde gisteren de 70 dollar. Dat is het laagste niveau in meer dan vijf jaar tijd. De grootste reden is de crisis op de Chinese huizenmarkt. Op dinsdag werd bekend dat de huizenprijzen in 69 Chinese steden voor de zesde achtereenvolgende maand zijn gedaald.

China is de grootste importeur van ijzererts, en maar liefst een kwart daarvan werd gebruikt in de huizenbouw. De crisis op de Chinese huizenmarkt is volgens een bankier van het Australische Deltec “het grootste risico voor de Chinese en de wereldeconomie”.

Terwijl de vraag naar ijzererts de afgelopen maanden is afgenomen, is het aanbod juist toegenomen. Grote Australische mijnbouwbedrijven als BHP en Rio Tinto hebben als antwoord op de lage prijzen hun productie opgevoerd, en ook in Brazilië wordt steeds meer ijzererts uit de grond gehaald.

Wanneer komen de mondkapjes naar Europa?

Quartz kijkt vandaag naar een apart verschijnsel in Aziatische steden: de hordes mensen die met een mondkapje door de straten lopen.

Ook in New York zijn de mondkapjes steeds vaker te zien, en Quartz verwacht dat ze zich ook snel in het Europese straatbeeld zullen verspreiden. De angst een ziekte op te lopen is de meest waarschijnlijke reden voor de mondkapjes-epedimie - hoewel ze totaal geen bescherming bieden.

Maar er kan meer aan de hand zijn, schrijft Quartz. De populariteit kan misschien ook worden verklaard aan de hand van een filosofische reden: in de traditionele Chinese geneeskunde wordt het inademen van ‘slechte lucht’ gezien als een belangrijke veroorzaker van ziektes. De mondkapjes zouden daartegen helpen, zo is het idee.

In Japan worden de mondkapjes door tieners ook gebruikt als ‘sociale firewall’ - wie in een publieke ruimte met een mondkapje op in zijn mobieltje zit te staren, zal waarschijnlijk weinig aanspraak krijgen.

Daarnaast zijn de mondkapjes vooral in Japan een mode-item geworden. Ze zijn daarom ook steeds vaker bedrukt met een hip design.

Australische bank in opspraak wegens rentemanipulatie

De Australische bank ANZ heeft zeven handelaren geschorst vanwege hun mogelijk betrokkenheid bij het manipuleren van de BBSW-rente - de Australische tegenhanger van de Euribor. The Age schrijft over het onderzoek van de financiële autoriteit.

De Australische financiële autoriteit ASIC onderzoekt een langdurige periode van mogelijke manipulatie van de centrale rentestand. De Royal Bank of Scotland, UBS en BNP Paribas hebben al boetes opgelegd gekregen. Het is nu de eerste keer dat een Australische bank in opspraak is geraakt.

Net als de Euribor werd de centrale Australische BBSW-rente door de banken zelf vastgesteld. Maar de verdenking is dat de tarieven door handelaren uit winstbejag zijn beïnvloed.

Het onderzoek van de ASIC werd opgestart nadat het Libor-schandaal aan het licht was gekomen. Een voormalige trader zegt in The Age dat ook in Australië de cultuur van manipulatie “endemisch was” in de financiële sector.

    • Dolf de Groot