Jij helpt winkeliers met een app hun klanten vast te houden

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Salesmanager
Bedrijf: Fanly, een app voor lokale winkels. De start-up is in april begonnen en er werken nu vijf mensen.
Wat opvalt aan de vacature: Je motivatie mag maximaal zeven zinnen zijn. Want je moet jezelf snel kunnen verkopen.

Wat doe je dan eigenlijk?

Jij beweegt winkeliers ertoe de Fanly-app te gebruiken. “De app is erop gericht trouwe klanten te belonen om zo de verbintenis met de winkel te versterken”, zegt oprichter Jord Cuiper.

“Bij een bezoek kunnen klanten met de Fanly-app een code scannen, waarmee je spaart voor bijvoorbeeld een gratis kopje koffie.”

Een andere functie van de app: “Via gps weet de app het als een klant in de buurt van een winkel is, en krijgt de klant automatisch een kortingsvoucher toegestuurd.” Ook kun je via de app acties van winkels delen met anderen. In ruil daarvoor scoort de klant korting.

“Winkeliers zijn al druk genoeg, en digitale zaken kunnen ze er vaak niet bij hebben”, zegt Cuiper.

“Websites zijn vaak niet zo goed en niet alle winkeliers weten de weg op social media.”

Fanly neemt al dat werk uit handen, en jij moet dat de winkeliers gaan uitleggen. “De eerste drie maanden ben je non-stop bezig met winkels bezoeken”, zegt Cuiper. Daarna neemt Fanly een paar nieuwe salesmensen aan en krijg jij leiding over ze.

“Je kijkt in welke buurten we nog niet zitten en selecteert winkels die de verkopers kunnen benaderen.”

Wat verdient dat?

Je basissalaris is 1.800 euro bruto per maand, maar als je meer dan tien winkeliers binnenhaalt krijg je een bonus. Je doel is 25 winkels per maand en dan zou je salaris 2.550 euro zijn. Je verdient maximaal 2.800 euro. Secundaire arbeidsvoorwaarden?

“Daarvoor kan je beter bij een groot bedrijf gaan werken.”

Waarom zoeken ze iemand?

Je voorganger had achteraf gezien te weinig ervaring voor de functie. “Dat was een fout waar we van geleerd hebben”, zegt Cuiper. Nu zoekt hij dus iemand met minimaal twee jaar saleservaring.

Wat voor collega moet je zijn?

“Je kunt niet alleen goed pitchen, maar ook goed luisteren”, zegt Cuiper. “Je moet de juiste vragen stellen om erachter te komen waar de klant behoefte aan heeft.” En je kunt omgaan met tegenslagen die volgens Cuiper bij een start-up horen.

“In het begin hebben we winkeliers vooral nieuwe klanten beloofd, maar later kwamen we erachter dat onze app klanten vooral vasthoudt. Dat zorgde voor ontevredenheid bij sommige winkeliers, we moesten toen dus ook onze beloftes aanpassen.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Er doen nu honderd winkeliers mee en 3.200 mensen hebben de app geïnstalleerd. Niet slecht voor de testfase. De Android-versie is nog niet eens klaar. “Maar dit is een start-up, dus veel zekerheid heb je niet”, zegt Cuiper. “Als volgend jaar een grote speler hetzelfde gaat doen als wij, zijn we weg.”

Maar voorlopig heeft Fanly de steun van een paar investeerders. En als het een succes wordt, heb je binnen een jaar promotie te pakken.

“Als het lukt, geeft samen zo’n bedrijf opbouwen veel voldoening.”

    • Pim Brasser