Iedereen wil Katniss zijn...

Het nieuwe deel van de filmreeks The Hunger Games draait in de bioscoop. Ook jij kunt een pijlen afvurende Katniss worden. In New York is de boogschietbaan volgeboekt, in Nederland hebben ze misschien nog wel een gaatje.

Hij vertelt het verhaal graag. Laatst kwam een man samen met zijn zoontje bij Gotham Archery, de boogschietbaan die Ken Hsu in juni met zijn partner opende in een oude fabriek in Brooklyn, New York. De twee kregen er hun eerste boogschietles en aan het einde van de anderhalf uur deed het jongetje het beter dan zijn vader.

De man, niet snel uit het veld geslagen, kwam terug. Deze keer met zijn moeder. Het leek een veilige keus, maar aan het einde van de les schoot ook zijn moeder beter dan hij.

Het is Hsu’s ultieme voorbeeld om aan te geven dat boogschieten toegankelijk is voor iedereen. Jong en oud. Man en vrouw. Mits je het op de juiste manier krijgt aangeleerd. Dat laatste is iets dat hij, toen hij zelf jaren geleden voor het eerst een pijl en boog oppakte, moest missen. „Mijn introductie duurde al met al 10 minuten. De overige 45 minuten heb ik het zelf moeten uitzoeken.” Dat is, zo meent hij, kenmerkend voor de gemiddelde boogschietbaan in de staat New York. Hsu: „Wie zo kennismaakt met de sport, doet het geen tweede keer.”

En dat is doodzonde, want Hsu ziet bij iedere nieuwe klant die zijn zaak binnenstapt hoeveel energie de sport geeft. „Om die reden doen wij de verplichte introductie- en veiligheidsles anders. Geen ellenlange lijst aan instructies, maar de basis en daarna onder begeleiding oefenen en leren. Mensen moeten verliefd worden op de sport.” En dat lukt, zegt hij. Iedere keer. „Iedereen die binnenkomt met een frons, gaat grijnzend weer weg. Jij ook. Ik garandeer het je.”

Ineens is boogschieten stoer

En dat is niet de enige garantie die hij geeft. Hsu weet ook zeker dat het mij – vrouw, 1 meter 61 en nul ervaring met zowel pijl als boog – binnen tien minuten gaat lukken om vanaf vijf meter afstand een pijl in de binnenste ring van het doelwit te krijgen. Want dat is het leuke aan boogschieten, zegt hij. Wie oefent, krijgt het redelijk snel onder de knie. „En geloof me, er is geen grotere boost voor je zelfvertrouwen dan een pijl in die bullseye.”

Boogschieten is de laatste jaren aan een enorme opleving bezig. Dit door de prominente rol die pijl en boog hebben in populaire series als Arrow, The Walking Dead en animatiefilm Brave uit 2012. Maar vooral dankzij Katniss Everdeen (gespeeld door Jennifer Lawrence) uit de filmreeks The Hunger Games - waarvan vandaag het derde deel uitkomt.

Katniss heeft boogschieten als geen ander stoer gemaakt. Tussen november 2011 – het jaar waarin de eerste Hunger Games uitkwam - en november vorig jaar verdubbelde het ledental van USA Archery. Ook de Nederlandse Handboogbond constateerde een fikse toename in leden.

In Brooklyn is de nieuwe, sober ingerichte boogschietbaan zo’n succes dat Hsu, zonder reclame te maken, al maanden volgeboekt is. Het is zo druk dat ze de baan voor gevorderden met afstanden tot 18 meter van het doelwit, nog niet eens af hebben kunnen maken. „Dat terwijl we eigenlijk in juni alleen een paar dagen open wilden gaan om wat feedback van bekenden en vrienden te krijgen.”

De baan voor de amateurs is wel af. En daar oefen ik. Eerst ‘op het droge’ met wat armoefeningen die Hsu vergelijkt met de wax on, wax off-methode van Mr. Miyagi in The Karate Kid. Daarna met een boog die ongeveer net zo groot is als ik ben.

En ja: het lúkt ook gewoon!

En dat is indrukwekkend. Mijn knieën trillen van de adrenaline. Dat terwijl Hsu me vooraf heeft gerustgesteld met de wetenschap dat boogschieten qua veiligheid tussen tennis en bowlen inzit. „Als het al misgaat, komt dat meestal omdat iemand te enthousiast de pijl uit het doelwit en in z’n oog trekt.” Toch ontspan ik pas als na een aantal pijlen blijkt dat de gespannen boog zodra ik ‘m loslaat, níet tegen mijn gezicht aanklettert.

En dan gebeurt het, na iets meer dan tien minuten zit mijn eerste pijl in de bullseye. Aan het einde van de les schiet ik als een echte Katniss één voor één de ballonnetjes die Hsu voor me heeft opgeprikt lek. En weer krijgt Hsu gelijk. Mijn vooraf beloofde brede grijns gaat er zeker een uur niet meer vanaf.

    • Anke Meijer