Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Hoofdofficier van justitie: moeder Aïcha is nooit in Syrië geweest

Ongedateerde foto uit Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat.
Ongedateerde foto uit Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat. Foto AP/Raqqa Media Centter of the Islamic State Group

De moeder van Aïcha is nooit in Syrië geweest. Dat zegt hoofdofficier van justitie Roger Bos vanavond tegen de Limburgse omroep L1. Eerder meldde advocate Françoise Landerloo dat de moeder twee keer naar het door oorlog verscheurde land was afgereisd om haar dochter te redden.

Mogelijk heeft de moeder Aïcha opgehaald bij de Turks-Syrische grens, en niet uit Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van IS. Bos tegen L1:

“De moeder heeft zich niet in Syrië bevonden.”

Twee dagen geleden kwam naar buiten dat een Maastrichtse moeder haar 19-jarige dochter uit het kalifaat had gered. De dochter was uit eigen beweging naar Syrië gegaan om daar te trouwen met de Turks-Nederlandse jihadstrijder Omar Yilmaz. Na een bericht van haar dochter ging de moeder vervolgens naar het gebied om Aïcha terug naar Nederland te brengen.

Aïcha is na haar terugkeer uit Syrië door de Nederlandse politie gearresteerd. Ze zit op dit moment in een politiecel in Maastricht en heeft reeds een verklaring afgegeven. Over de inhoud van die verklaring doet het OM geen uitspraken.

Françoise Landerloo, de advocate van Aïcha, gaat volgens perbureau Novum niet in op de beweringen van Bos dat de moeder nooit in Syrië is geweest. Er mag namelijk niet over de zaak gesproken worden. Landerloo:

“Ik zal Bos vrijdag vragen waarom die beperking niet voor hem geldt.”