Hollandse hipster haakt af in de slag om quinoa

None

De verkoop van quinoa in Nederland is ingestort. Dat meldden bedrijven die het Andesgewas importeren en verhandelen op de Nederlandse markt.

De prijs van het populaire ‘superfood’ is in enkele jaren tijd verdrievoudigd. „Mensen haken af bij deze prijs”, stelt directeur Poppe Braam van Dutch Organic International Trade (DO-IT). Hij spreekt van een daling van 40 procent in een jaar. Udea, een biologische groothandel die via franchises achter ruim zeventig EkoPlaza-filialen zit, meldt een daling van 70 procent.

Traditioneel werd quinoa (spreek uit: kien-wa) vooral gekocht door het publiek van natuurvoedingswinkels, maar de laatste jaren ook door ‘hipsters’. De prijsstijging wordt vooral veroorzaakt door de sterk toegenomen vraag in de VS. Vorig jaar steeg de pondsprijs van de witte variant in een half jaar van 3,99 naar 6,99 euro. Inmiddels is de prijs weer wat gezakt.

Vrijwel alle hier verkochte quinoa is biologisch geteeld en komt uit Bolivia en Peru. Die landen voeren de productie op, maar schaarste blijft. Importeur Braam zegt dat de vraag in Europa afneemt, maar dat dit geen impact op de prijs heeft omdat de Amerikaanse vraag zo hoog is. „Daar betalen ze waanzinnige prijzen.”

    • Camil Driessen